Blériot Memorial: Onzachte landing voor een luchtvaartpionier

Louis Blériot vloog in 1909 als eerste over het Kanaal

Af en toe wil ik hier graag een geheimpje delen. Iedereen kent natuurlijk Dover Castle (Neen? Dringend iets aan doen: lees er hier meer over). Maar wist je dat achter deze schitterende burcht een intrigerend monument ligt? Het is dat voor de Franse luchtvaartpionier Louis Blériot die er in 1909 als eerste in slaagde het Kanaal over te vliegen.

Louis Blériot (1872-1936) won in 1909 de duizend pond die was uitgeloofd door de krant Daily Mail aan diegene die er als eerste in slaagde met een vliegtuig “zwaarder dan lucht” van Frankrijk naar Engeland (of omgekeerd) te vliegen. Blériot vertrok vanop het strand in Calais (dat nu toepasselijk Blériot Plage heet) en landde 36 minuten en 30 seconden later nogal onzacht op een grashelling achter Dover Castle. Het onderstel van zijn vliegtuigje raakte zwaar beschadigd en een propellorblad was aan flarden, maar Blériot was een held.

Blériot Memorial

Monument voor Louis Blériot

Op de plaats waar Blériot zijn Blériot XI tegen de grond kwakte, bevindt zich vandaag een monument. Het stelt het silhouet van het vliegtuig voor, met tegels gelegd in het gras. Voor alle duidelijkheid: nu staat het hier vol bomen en struikgewas, maar in 1909 was dit een vrolijk glooiende weide, voor Louis Blériot ‘perfect’ om voet op Britse grond te zetten.

Het monument ter herdenking van de landing van Blériot

Je vindt het Blériot Mémorial aan Upper Road. Dat is een zijstraat van de A258/Castle Hill Road. Er staat een wegwijzer naar het monument en na een paar honderd meter is er zelfs een parkeerplaats. Daarvandaan is het nog vijf minuutjes lopen.

Het Blériot Memorial ligt op vijf minuutjes rijden van de Ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie