Ja hoor, zelfs ik kan het… Links rijden in Schotland!

Links rijden

Het is zover. Na maanden getwijfeld te hebben of het mij gaat lukken moet ik er dan nu ook echt aan geloven: links rijden. Het is mij altijd gelukt om een ander te laten rijden. Ik ben liever kaartlezer, navigator… geef het een naam ik deed het. Als ik maar niet zelf links hoefde te rijden. Ik vind het niet leuk, ik geef niet veel om auto’s en ben liever de bijrijder (dan kan ik nog drinken ook). Maar goed, het werd augustus en we hadden besloten om deze zomer met het gezin naar Schotland te gaan. Met de auto, dus ook 2 weken links rijden….

Links rijden in Schotland

Soepel reden we de ferry af in Newcastle, door de douane en toen moest het gebeuren. Zwetende oksels (ja, het was mooi weer in Engeland) en volle concentratie voor wat er gaat komen. “Joshua nu even niet, papa moet opletten!” In de eerste 5 kilometer kwam ik direct 5 rotondes tegen en het viel gelukkig wel mee… Sterker nog, ik vond het best leuk.

De twee weken die erna kwamen heb ik mij heerlijk vermaakt aan de linkerkant van grotere en kleinere wegen in Engeland en Schotland. Ging er dan echt niets verkeerd? Tuurlijk wel! Om onze relatie gezond te houden hadden we besloten om maar met de trein naar Edinburgh te gaan. Links rijden in de grote stad is toch echt een brug te ver. Alles ging voorspoedig, auto geparkeerd op het station van Stirling en lekker makkelijk met de trein heen en weer.

Onaangename verrassing

Terug naar huis gebeurde het. Aangekomen op het station van Edinburgh kregen we te horen dat onze trein uitgevallen was. Reden onbekend. Dan maar de volgende. Na een uur wachten bleek dat de volgende trein ook uitgevallen was. Huh… wat gebeurt hier? Doordat het die dag nogal zwaar geregend had, was het spoor geblokkeerd door een ‘landslide’.

Via alternatieve routes met extra ingezette bussen en twee jengelende kinderen, kwam ik s´ avonds om 24:00 uur aan op het station van Stirling. Probleem… Ik moest in het donker terug naar ons huisje rijden vanaf het station… En dus moest ik links rijden in het donker… Uiteindelijk is ook dit weer goed gekomen, hoewel ik wel eerlijk moet bekennen dat mijn maximum snelheid niet boven de 40 kilometer is gekomen..

Tips links rijden in Engeland en Schotland

Nog een paar handige tips voor het links rijden:

 • Zorg voor een bijrijder, twee paar ogen zien meer dan één en zo heb je iemand naast je die je eraan kan herinneren om links te blijven rijden.
 • Probeer zoveel mogelijk achter een andere auto aan te rijden (het liefste een local natuurlijk), vooral handig bij rotondes.
 • Plak een post-it op je stuur met daarop het woord LINKS. Een simpel maar effectief geheugensteuntje als je weer de auto instapt.
 • Bekijk ter voorbereiding deze handige video van VisitScotland

Blijf vooral gewoon kalm, je zult merken dat het echt meevalt. Rijden in Schotland is relaxed, leuk en niet eens moeilijk! In de meivakantie ga ik weer want zélfs ik kan het… Meer weten? Lees alles over de geschiedenis van het linksrijden of probeer zelf eens om links te rijden in Schotland en boek een overtocht van IJmuiden naar Newcastle. Met een uurtje ben je bij de Schotse grens en dan heb je dat links rijden zeker al onder de knie!

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Celest

Geplaatst door

Functie: Head of Campaign Management

24 Reacties Schrijf een reactie

 1. Sinds de jaren negentig zijn wij vele malen in de UK geweest, met en zonder caravan.
  Vanaf de eerste keer altijd een pijltje naar links op mijn stuur geplakt als instapherinnering.
  En de eerste dagen bij iedere bocht hardop gezegd “Kleine bocht naar links” of “Grote bocht naar rechts”. Ook de kinderen op de achterbank deden daaraan mee. Daarna wordt het routine.
  Valt allemaal best mee.

 2. Het blijft wennen als je weer in Engeland aan komt, maar het grootste hulpmiddel dat ik nog niet gezien heb in deze commentaren. Je gevaar komt van rechts! Net als dat in Londen op veel plekken staat: Look right. Indeed, look right always, maar juist ook op rotondes. Keep left, look right! Ik heb net als menigeen al best wel een vergissing gemaakt, toch waren de britten om me heen relaxed.

 3. Mijn vrouw wil graag naar Engeland, buiten de grote steden, en ik moet eerlijk bekennen dat ik er huizenhoog tegenop zie. Ik heb het al een paar jaar afgehouden, maar misschien moet ik maar een keer door de zure appel heen bijten.
  Tot nu toe heb ik alleen maar als passagier in het Engelse verkeer gereden, en daar kreeg ik al hoofdpijn van. Of we dus echt gaan? … ik ben er nog niet uit.

 4. L.S.
  Vanaf de boot aangekomen door de douane ,klinkt het mantra in mijn hoofd LINKS RIJDEN , ROTONDE MET DE KLOK MEE, het haventerrein afgereden en de eerste roundabout juist gereden te hebben, gaan we eerst bij de pub op de hoek van de outlet ontbijten.
  Contact maken met Engelse gebruiken en sfeer proeven.
  Eerst even aarden!
  Heerlijk, vakantie, na ons ontbijt op weg naar het noorden.
  In de zeventiger jaren hebben we een aantal malen de GB per auto bezocht.
  Onze huwelijksreis voerde ons naar Schotland.
  Nooit problemen ondervonden met het linksrijdende verkeer,
  waarschijnlijk door jeugdige onbevangenheid.
  Het voelt net als zwemmen en fietsen, als je dat ooit geleerd hebt heb je daar de rest van je leven gemak van.
  Dus lieve mensen, gewoon links aanhouden, dan gaat alles goed.
  (De Britten kunnen het ook, en zijn zeer hoffelijk voor de bezoekers )

  • Beste Joop, wat leuk te horen dat links rijden geen probleem hoeft te zijn, als je er maar jong (en onbezonnen) genoeg mee begint 🙂
   Hopelijk zien we je snel weer aan boord voor je volgende reis naar Schotland!

 5. Wat ook handig is in Engeland : als je aan de weg moet parkeren doe dat altijd LINKS. Want bij het wegrijden – zeker als er geen verkeer is – kun je O zo makkelijk rechts gaan rijden als je aan de rechter kant geparkeerd ben.
  Pas als je een tegenligger ziet kom je daarachter.

 6. Jarenlang leek het linksrijden met nogal lastig, gelukkig zijn we toch gaan rijden naar het Verenigd Koninkrijk, en het viel echt hartstikke mee!

  Wat mij helpt is het volgende trucje…Als je met een Europese auto links rijdt, moet je zorgen dat je als bestuurder aan de linkerberm zit op de weg. Dit is vooral handig in de stad, en als je ergens wegrijdt. Eenmaal in het verkeer zie je vanzelf hoe het werkt als je andere auto’s volgt.

 7. Klein hulpmiddel: zelfklever op het stuur plakken met “LINKS” erop geschreven….. Helpt echt (bij mij toch…) !

 8. Sinds 1960 heb ik meerdere keren met vakantie door Engeland gezworven. Daarvan heb ik geleerd om vooral als je, na een paar dagen, aan links rijden bent gewend, ’s morgens bij vertrek van je logeeradres extra bedacht te zijn om daadwerkelijk links van start te gaan.
  Even achter het stuur zitten en nadenken! Vooral in gebieden met weinig verkeer ga je gemakkelijk in de fout.
  En dan -wegwerkzaamheden aan de linker rijstrook- in landelijke streken. Je moet naar de rechterbaan en dat is voor mij zo natuurlijk dat het mij, in Devon, overkwam dat ik er niet aan dacht om weer terug te gaan naar de linker rijstrook. Het is dan wel schrikken als er na verloop van tijd een frontale tegenligger opduikt.

 9. Links rijden is na even wennen inderdaad niet zo lastig. Maar pas op als je ’s ochtend van de parkeerplaats rijdt. dan is het soms even nadenken. … een ervaren bijrijder die mee denkt en -kijkt kan helpen.
  En dan de caravan – iets anders dan de camper! Die komt gewoon achter je aan. Net als in Nederland, bij ‘goed’ (= right) rijden. Ook dan sleep je de sleurhut gewoon door het verkeer. Zelfs dwars door Parijs bleek geen probleem.
  Lastig was het voor mij bij terugkeer nar vier weken links rijden: het weer wennen aan ‘goed’ rijden bleek een stuk lastiger dan het wennen aan links rijden.
  Prettige vakantie! Happy left driving!

  • Celest

   Petra, ik begrijp dat je dit denkt. En, het zal zeer zeker uitdagender zijn dat op een snelweg rijden. Maar, is dit nou juist niet de charme van reizen? Wat je wellicht nog de laatste push geeft; de Schotse (of Engelse) automobilist is een stukje vriendelijker dat bijvoorbeeld een Franse. Dus mocht het krap zijn..dan krijg je eerder een vriendelijke lach dan een handgebaar dat zegt dat ze je liever zien gaan dan komen.

 10. Links rijden voelt voor mij logischer aan dan het rechts rijden.
  Mijn grote probleem is dan ook het moment waarop ik weer aan vaste wal kom en rechts moet rijden…die 1e rotonde!!

  In donker rijden is niet echt makkelijk als je de omgeving niet goed kent. Je zit aan de verkeerde kant van de auto, als het goed is heb je je lampen afgeplakt waardoor je minder licht hebt en straatverlichting is er vaak niet dus ineens doemt een heuvel op met een weg die direct na de top scherp naar links/rechts gaat…vind je het gek dat je niet harder dan 40 ging? ik niet, na zo vaak links te hebben gereden doe ik het soms nog.
  Tegenwoordig proberen we met ons oude campertje een camping te vinden voor het echt donker is. Vroeg naar bed en ’s morgens vroeg weer op pad werkt beter dan in donker aankomen en uitslapen….

  Ik hou ook niet van autorijden en dan met name de snelwegen…doe mij maar de kleinere wegen (nou ja ook die straatjes heten al gauw A wegen ;-).
  Gelukkig zijn de Engelsen vaak wel erg vriendelijk als ze een NL sticker zien, dat is wel anders met Franse of Duitse automobilisten;-)

  Engeland, een prachtig land!

 11. Zelfs onze dochter die net haar rijbewijs had wilde wel eens proberen om links te rijden.
  Het ging voortreffelijk geen enkel probleem, en ze vond het nog leuk ook. Schotland , is ons vaforiete vakantieland. We komen er al jaren.

 12. Stug volhouden Celest. Links rijden is de meest natuurlijke vorm van voortbewegen in het Verenigd Koninkrijk. Alleen al door de relaxte houding van de Brit is het een verademing om door dit prachtige land te rijden. Maar dan wel aan de linkerkant.
  Veel succes de volgende vakantie.
  groet.

  • de eerste rotonde,als je van de boot komt,is het ergste,daarna ben je snel gewend.Het is dan prachtig,vooral in de highlands,geweldig,we gaan het zeker nog eens herhalen.

  • Celest

   Goedemorgen, dank voor de leuke reacties tot dusver.

   @Rob: ik zal volhouden! De volgende twee reisjes staan gepland. Als er vreemde dingen gebeuren laat ik het weten. Hoor je niets dan heb ik mij zonder problemen voortbewogen.
   @Alike: ik had een paar extra rotondes nodig maar verder deel ik je ervaringen.
   @Elsmarij: ik ben zelfs nog jouw navigator geweest tijdens onze trip naar Ayrshire.

Geef een reactie