De hond mee naar Engeland of Schotland – hoe doe je dat?

Met de hond naar Engeland

Op vakantie met de hond naar Engeland? Zeker doen! Voor honden zijn Engeland en Schotland fantastisch. Wat mij vooral opviel is dat de mensen ‘aan de overkant’ zo goed met honden omgaan. Op straat wordt je regelmatig aangesproken over je hond, en in de meeste restaurants (zeker in de pubs), mag je viervoeter gewoon mee naar binnen.

Attracties & uit eten met de hond in Engeland

Op dogfriendlybritain.co.uk kun je overzichten vinden van attracties waar je hond mee naar binnen mag. Zelfs in diverse musea en kastelen worden honden toegelaten! Zo mochten wij in Schotland (Edinburgh) bijvoorbeeld samen met de hond naar ‘Camera Obscura’, een museum met optische illusies. Levert meteen wat leuke foto’s op!

Ook uit eten met je hond is geen probleem. In pubs mag je een hond eigenlijk altijd mee naar binnen nemen, in restaurants is dit niet altijd het geval. Vraag het gewoon even na voor je naar binnen stapt. Ook overnachten met huisdieren is geen probleem. In veel hotels en B&B’s in Schotland en Engeland mag je gewoon een hond meenemen. Houd wel rekening met extra schoonmaakkosten.

Met de hond op de ferry – kan dat?

Ja, je kunt je hond gewoon meenemen aan boord van de ferry van DFDS. Zowel op de ferry van IJmuiden naar Newcastle als op de routes Duinkerken – Dover en Calais – Dover. Op die laatste twee routes blijft je hond tijdens de overtocht in de auto zitten. Goed om te weten: in de havens staan ‘Pet Water Stations‘ waar je hondje nog even lekker wat water kan drinken voor hij/zij aan boord gaat.

Op de route IJmuiden – Newcastle kun je er ook voor kiezen een kennel te reserveren voor je huisdier, én er zijn enkele hutten aan boord waarin je een huisdier mag meenemen (die zijn niet online te reserveren, enkel telefonisch). Reis je met KING Seaways dan kun je tijdens de bezoekuren (elk uur, een half uur lang) naar je hond toe. De kennels zijn ruim en schoon, er staan etensbakken en een kraan zodat je de hond water kunt geven. Buiten op het dek staat een zandbak waar je hond zijn behoefte kan doen. Op PRINCESS Seaways zijn er geen bezoekuren, je krijgt een keycard waarmee je zelf je hond kunt bezoeken wanneer je wilt. Bij de kennels op PRINCESS Seaways staat ook een ‘uitlaatbak’.

Handig om mee te nemen als je met de hond aan boord gaat zijn een (absorberend) kleedje, eten en wat vertrouwde spulletjes (een speeltje bijvoorbeeld, en ik nam zelf ook de eigen etensbak van mijn hond mee). Een lange wandeling maken voordat je aan boord gaat is ook een aanrader. Tip: parkeer je auto op de Kweekensteinsweg, daar vind je een prachtig bos/park waar je een fijne wandeling kunt maken. Vanaf daar is het nog zo’n tien minuten rijden naar de ferry van IJmuiden naar Newcastle.

Met je huisdier op vakantie naar Engeland of Schotland

Als je de hond mee naar Engeland of Schotland wilt nemen, zijn er wel een paar formaliteiten waar je aan moet voldoen. Begin dan ook op tijd met het plannen van je vakantie, want er zijn wel een paar dierenartsbezoekjes nodig. Op dit moment dient je hond te beschikken over:

 • Een dierenpaspoort
 • Een micro-chip
 • Een rabiës-vaccinatie (minimaal 21 dagen voor vertrek, je hond moet vóór die tijd al gechipt zijn)
 • Een behandeling tegen lintworm (tussen 24 en 120 uur voor vertrek)

De actuele wetgeving en alle details over onderstaande eisen kun je nalezen op de website van de DEFRA. Ik wens je alvast een fijne vakantie met je hond in Engeland of Schotland toe!

MET DE FERRY NAAR ENGELAND ▸


Sandra Nota

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

62 Reacties Schrijf een reactie

 1. Hallo ik heb een vraag ik wil in 2018 met me hond naar New Castle gaan. Zijn die hutten waar je een hond mag meenemen al beschikbaar ? En kan ik deze online boeken ?

 2. Goedendag,

  Ik heb ook een vraag. Wij willen volgend jaar sept met de auto en hond naar Engeland of Schotland. We willen graag dat de hond bij ons is in de hut. Hoelang van te voren kan ik dit boeken?

  • Hoi Esmeralda, leuk! Momenteel zijn nog niet alle vertrekdata in 2018 te boeken, maar zodra dit wel het geval is, kun je ook de huisdierhutten reserveren. Ik verwacht dat de afvaarten voor 2018 nog deze maand allemaal boekbaar zijn.

 3. Goedemorgen,
  We reizen komend weekend met de hond via Calais naar Engeland. In het PETS regelement staat dat we met de hond naar het Terminal hoofdgebouw moeten om haar daar in te checken. Andere bronnen geven echter aan dat inchecken samen met het gezin vanuit de auto gebeurt. Welke informatie is juist?

  • Hallo Frank, als je met ons reist vanuit IJmuiden dien je je inderdaad eerst te melden bij de terminal. Als je reist vanuit Duinkerken of Calais, is dit niet nodig. Je kunt je huisdier inchecken vanuit de auto. Houdt er rekening mee dat je 60-90 minuten voor vertrek aanwezig dient te zijn bij de haven. Fijne reis!

   • Dus in Duinkerken dien je niet met de hond naar de terminal maar wanneer wordt de hond dan gecontroleerd op zijn papieren en zijn chip gescand ?

    En hoe is de procedure met de hond in Calais ?

     • Bedankt voor de info. Hoe gebeurt dat inchecken. In de rij aanschuiven in de auto of de auto parkeren en je ergens aanbieden ? Hoe lang vooraf moet je in Duinkerken zijn als de hond meereist ? Waar kan de hond even uitgelaten worden voor we inschepen ? Groet. Philip

 4. Hallo,

  Wij zijn van plan om met onze zeilboot naar Engeland te varen. We doen dan ook verschillende havens in Engeland aan. Onze hond Tommy gaat altijd mee tijdens onze zeiltochten . We waren altijd terughoudend voor een oversteek naar Engeland omdat je vaak tegengestelde berichten las over het meenemen van huisdieren naar Engeland.

  Kunnen wij nu ook onze hond Tommy meenemen met onze zeilboot tijdens een reis naar Engeland?

  Het ontwormen regelen wij dan 1 tot 5 dagen voor aankomst in Engeland.

  Groet Peter van Oers

  • Hallo Peter, wat een leuk idee! Hoe het er in havens ander dan de grote ferry-havens waar wij naartoe varen (Newcastle & Dover) aan toe gaat, durf ik niet met zekerheid te zeggen, ik verwacht dat de DEFRA-regelgeving ook daar van toepassing is.

   Fijne reis alvast enneh, mochten jullie je willen laten overvaren, dan zijn we jullie natuurlijk graag van dienst 😉

 5. Wij gaan begin sept 2017 naar Schotland met 1 hond,
  Is het mogelijk meer noordelijk van Schotland aan te komen, Aberdeen bv

 6. Ik zou graag men 2 hondjes meenemen van duinkerken naar dover in de caravan of auto zitten in een bench is geen probleem. Alleen heb ik wat schrik voor de warmte in de auto of de caravan. Kan en mag ik onderweg eens gaan kijken of is het mogelijk van de ramen op een kiertje te laten ? Zijn de autos bewaakt ?

  • Hallo Werner, de overtocht van Duinkerken naar Calais duurt 2 uur, je zou ook kunnen kiezen voor de route Calais – Dover, dan ben je binnen 90 minuten aan de overkant en zitten je hondjes een half uurtje korter in de auto. Het autodek is tijdens de overtocht afgesloten. Het is dus zeker mogelijk om de ramen op een kiertje te laten, maar je kunt tijdens de overtocht niet zelf bij de auto komen.

 7. Hallo
  Wij willen met onze hond nr Engeland. Rabiës, chip, teken en vlooienvaccins allemaal in orde mr is bloedtest verplicht?

 8. Hallo,
  Wij willen onze hond vanuit nederland meenemen op vakantie naar new castle met de ferry. Nu is de hond 6 jaar geleden in Sudan en meer afrikaanse landen geweest wat ook in zijn paspoort is te zien. Wel is hij netjes elk jaar gevaccineerd voor Rabies. Zou dit problemen opleveren? Volgens de regels lijkt het mij te mogen. Maar toch?
  Alvast bedankt.
  Marlous

 9. Ik zou graag mijn hond meenemen van Calais naar Dover. Mag ik gedurende de overtocht bij hem in de auto blijven? Hij was vroeger heel bang in de auto, nu is dat over als iemand bij hem is. Als hij alleen in de auto moet blijven, bestaat de kans dat hij in paniek raakt.

  • Hallo Ann, wat vervelend voor je hond! Helaas is het niet toegestaan om tijdens de overtocht in de auto te blijven. Ik hoop dat je evengoed de reis kunt maken! Mocht je eindbestemming wat noordelijker in Engeland liggen dan zou je ook kunnen overwegen om de overtocht van IJmuiden naar Newcastle te boeken, op deze route bieden wij speciale hutten aan waar je de hond mee mag nemen zodat hij niet alleen hoeft te zijn.

 10. Hallo,

  Bij het boeken zie ik ook de volgende mogelijkheid: 4-persoons hut met zeezicht (inclusief huisdier).
  Mag de hond dan wel in je hut? Zo ja, moet je daarna nog de keuze maken voor hond in auto oid of zitten de kosten al bij je hutprijs?

  Gr. Karin

  • Hallo Karin, sinds kort hebben wij inderdaad speciale hutten waarin je een hond kunt meenemen. Als je deze wilt boeken, kun je ons het beste even bellen, dan helpen we je graag! Je kunt ons bereiken op 0255 54 6666

   • Een aanvullende vraag: wij willen onze honden ook meenemen in een hut. Zijn er speciale ruimtes waar ze uitgelaten kunnen worden en mogen ze buiten de hut ook bv in openbare ruimtes (restaurants) mee?

    • Hallo Annet, op beide schepen op de route IJmuiden – Newcastle is een ‘zandbak’ aanwezig waar de hond zijn behoefte kan doen. We beschikken aan boord over speciale hutten waar honden in toegestaan, deze zijn enkel telefonisch te reserveren via 0255 54 6666. Honden zijn niet toegestaan in de openbare ruimtes (met uitzondering van blindengeleidehonden). Mocht je nog verdere vragen hebben, stel ze gerust!

     Groeten, Sandra

     • Goedemiddag, begrijp ik het goed dat als ik de route ijmuiden naar newcastle kies ik een hut kan reserveren waar onze hond in mag verblijven? Dit ipv in een kennel of auto? Op welke boot is dit mogelijk? Kunt u wat meer informatie geven over de hut en de kosten? Ik hoor het graag.

     • Hallo Susan, sinds kort is dat inderdaad mogelijk op beide schepen op de route IJmuiden – Newcastle. Deze hut kan niet online worden geboekt maar enkel telefonisch, de kosten voor de hut verschillen per afvaart, mijn collega’s geven je daar telefonisch graag meer informatie over. Je kunt ons bereiken op 0255 54 6666

 11. Dag! Ik zou graag samen met mijn hond van IJmuiden naar Newcastle, maar heb zelf geen auto. Betekent dat automatisch dat hij sowieso niet mee kan?

 12. hooj,
  had een paar vragen worden de honden wel in de gaten gehouden door camera of komt er af een toe een medewerker langs om alles te kijken dat het goed gaat. dit lijk me wel veiliger namelijk. en hebben jullie water bakken voor de hond. ik ga in juni mee met me hond en die verblijft in de kennels het is voor ons handiger dat ik hem in de kennel doe en als ik hem weer ophaal. tussen door niet langs ga.
  vriendelijke groet,
  Andreana

  • Hi Andreana, je kunt zelf regelmatig langs bij je hond maar als je dat niet wilt, zou je dat wellicht aan een van onze medewerkers aan boord kunnen vragen. Er zijn inderdaad waterbakken aanwezig bij de kennels. Fijne reis alvast!

 13. Beste Sandra,

  Wij gaan begin 2017 naar de familie in Schotland (IJmuiden – Newcastle) met de hond. Moeten we de hond apart inchecken in IJmuiden? Bij de Pet Travel Terms lees ik:
  “Voordat u met uw auto naar de check-in rijbanen in IJmuiden rijdt, dient u eerst met uw huisdier naar de balie in de
  terminal te gaan om de papieren van het huisdier te laten controleren.”
  Ik las bij een eerdere vraag dat dit niet geldt bij Duinkerken – Dover. Kun jij uitsluitsel geven?

  • Hallo Harold, in IJmuiden dien je inderdaad eerst met de hond in de terminal in te checken (die wordt daar gescand en de papieren worden gecheckt), daarna kunnen jullie zelf aan boord rijden. Veel plezier alvast!

 14. Wij denken er al jaren aan om met onze honden naar Schotland te gaan, het houd ons tegen omdat we niet bij de honden kunnen zijn en ze in een kennel moeten wat mijn honden niet gewend zijn. Wij zijn ooit naar Zweden geweest daar mocht de hond mee in de hut en mocht hij met ons buiten op het dek was superfijn . Zit het er in de toekomst in dat het op deze overtocht ook ooit kan dan bedoel ik IJmuiden – new castle. Ik zie namelijk dat het met een blinde geleide hond ook mag , zou fijn zijn als het met een gewone hond ook zou mogen.

  • Hallo Anita, op het moment is dat inderdaad niet mogelijk. Wellicht in de toekomst maar daar hebben we momenteel helaas nog geen inzicht in! Op dit moment kun je honden enkel meenemen als ze in een kennel of in jullie auto blijven tijdens de overtocht.

   Groeten, Sandra

 15. Beste Sandra

  Wij hebben het plan volgend jaar met de hond naar Schotland te gaan. Wij reizen met de motor en de hond, nu ja, het teckeltje zit voorop in een speciale hondenras. Wat zijn de mogelijkheden?

  Hoor het graag!

  • Hallo Monique, wat leuk! Ik raad dan aan om een kennel aan boord te boeken voor de hond, daar helpen we je natuurlijk graag mee. Laat het ons gerust weten als we je verder kunnen helpen.

   Groeten, Sandra

 16. Goede middag,Wij denken er aan ons hondje in 2017 mee te nemen naar Schotland. We zouden dan de boot nemen vanuit Ijmuiden en een kenneltje huren.
  Nu is het probleem alleen dat ons hondje wat verlatings angst heeft en mogelijk veel zal blaffen. Is dit een probleem of komt dit iedere dag voor met honden in jullie Kennels?
  Alvast vriendelijk bedankt!

  • Hallo Jessica, dat is vervelend! Het komt inderdaad vaker voor en in dat geval raden we aan om een reis te boeken met ons schip PRINCESS Seaways. Op KING Seaways zit de kennel namelijk naast een aantal hutten (wel met een deur ertussen) waardoor er overlast kan ontstaan. Bij PRINCESS Seaways zit de kennel verder weg van de hutten. Mochten we je kunnen helpen met het maken van een boeking op dit specifieke schip, dan helpen we je natuurlijk graag!

   Groeten, Sandra

 17. Hallo, a.s. zaterdag vertrekken wij om 10.00 uur vanuit Duinkerken met de boot naar Dover. De hond blijft in de auto, begrijpen wij. Dienen wij nog iets extra te doen om de hond te laten inchecken. Dienen wij hiervoor naar een speciale balie te gaan of gebeurt het inchecken van de hond gelijk met ons? Nog een vraagje…is het heel warm waar de camper dient te staan?

  • Hi Lidwien, leuk! Mijn hond vond het fantastisch in Engeland 🙂 Je hoeft niet apart in te checken met de hond, dit gebeurt gelijk met jullie. De camper komt op het autodek te staan, zolang het buiten niet extreem warm is, is dat op het autodek ook niet het geval. Een heel fijne reis toegewenst!

 18. Hallo
  Even een vraag wij gaan met de boot naar new castle
  De hond blijft in de auto stel dat het overdag heel warm is geweest
  Is het dan geen probleem voor de hond om in de auto te blijven we varen om 1800 uur en moeten we voordat we aanboord gaan dat melden dat er een hond mee gaat
  Vr gr helen

  • Hallo Helen, wat leuk dat jullie de overtocht met ons gaan maken. Het is zeker belangrijk om vooraf te melden dat er een hond meegaat, want de hond wordt ook ingecheckt. Je kunt de hond inderdaad in de auto laten overnachten maar je kunt ook een kennel voor de hond reserveren. Om te checken of deze nog beschikbaar is, kun je ons altijd even contacteren: 0255 – 54 6666

   Fijne reis alvast!
   Groeten, Sandra

 19. Ik zou graag een bezoek aan mijn dochter brengen die in Dublin woont. Doodgraag zou ik mijn hondje mee willen nemen, maar blijkbaar zijn er zo weinig mogelijkheden. Aangezien ik zonder auto reis is het nog moeilijker. Hebben jullie geen oplossing hiervoor? Als voetganger evt?
  Groetjes, Anita

  • Hallo Anita, helaas is het niet toegestaan voor voet-passagier om een huisdier mee te nemen. Je huisdier dient altijd mee te reizen in een auto, helaas! Ik hoop dat je een goede oplossing vindt zodat je jouw zus kunt bezoeken. Groeten, Sandra

 20. Wanneer de hond in de auto moet blijven tijdens de overtocht Calais – Dover mag ze gedurende de overtocht wel bezocht worden?

 21. wij zitten er aan te denken om naar schotland te gaan met de auto en hond. Nu hebben wij alleen een hele grote hond. Hoe groot zijn de kennels? En wat kost een kennel naar Edinburgh? Is het ook mogelijk om op deze route de hond in de auto te laten en zo ja, hoe vaak en hoe lang kan je dan naar hem toe?

 22. Wij gaan in augustus met de boot (Calais-Dover) naar Engeland. Als ik het goed begrijp moet onze hond dan in de auto blijven tijdens de overtocht. Mag er iemand bij haar in de auto blijven zitten?

  • Hallo Petra, wat een leuk vooruitzicht! Het klopt inderdaad dat de hond tijdens de overtocht in de auto dient blijven te zitten. Er mogen geen mensen in de auto blijven zitten tijdens de overtocht. Alvast een fijne reis gewenst!

   Groeten, Sandra

 23. Beste allen,

  Kun je ook te voet met de hond vanuit Calais naar Dover gaan? (Dus zonder auto). Ik zou dan zelf met zeiljacht de oversteek maken, hond kan dan met ferry mee.

  Hoor graag,

  Remko

  • Hallo Remko,

   In verband met de veiligheid zijn voetpassagiers helaas niet toegestaan op deze route. Je dient op deze route altijd te reizen inclusief een voertuig. Ik hoop dat dit een optie voor jullie is. Veel plezier met de zeilreis!

   Groeten, Sandra

 24. Wij hebben er voorgekozen om onze Lotte in de auto te laten, met de gedachte dat een eigen omgeving fijn is voor haar. Maar gelden dan dezelfde bezoek mogelijkheden?

  • Hallo Peter, ja hoor dat mag. Je kunt je melden bij het Guest Service Center aan boord, dan begeleid een van onze collega’s je naar de auto. Je mag je hond dan ook uitlaten op de ‘bak’ die aan boord staat, zodat ze haar behoefte kan doen. Alvast een fijne overtocht gewenst, ook voor Lotte!

   Groeten, Sandra

 25. Hallo, wij gaan van de zomer naar Newcastle met onze 2 honden. We hebben 2 kennels gereserveerd. Zijn er dekens oid aanwezig voor in de kennel, of moeten we zelf iets meenemen?

 26. Wat zijn de kosten voor vervoer in een van jullie kennels van ons boomertje in de periode 28-4-2016 tot 6-5-2016 ???

  Vriendelijke groet Erik Wiedijk.

  • Mijn zus woont in Poole en vertelde van te voren dat onze hond nergens mee naar binnen mocht in Engeland . Op jullie site zag ik dat dat wel mag dus het was afwachten!
   Helaas ( voor de hond en voor ons) heeft mijn zus gelijk en mag onze hond nu wij in Engeland zijn vrijwel nergens naar binnen!

   • Hallo Willem, wat vervelend! Mijn ervaring was zeker dat de hond vrijwel overal mee naar binnen mag. We zijn er zelf 2,5 week geweest en zijn vaak uit eten geweest (voornamelijk in pubs), waar de hond gewoon mee naar binnen mocht. Qua accommodatie hadden wij vooraf al hondvriendelijke accommdaties geboekt. Ik hoop dat jullie en de hond alsnog een leuke tijd hebben in Engeland!

    Groeten, Sandra

Geef een reactie