Geniet van een zorgeloze reis: 7 tips om zeeziekte te voorkomen

Ongeacht het seizoen kunnen we geconfronteerd worden met stormachtige dagen op zee. Hoewel sommige mensen genieten van een avontuurlijke overtocht, kan het voor anderen een uitdaging zijn om comfortabel te blijven tijdens deze ruige omstandigheden. Gelukkig zijn er een aantal effectieve tips om zeeziekte te voorkomen en je overtocht aangenamer te maken. Door deze tips toe te passen, kun je hopelijk de ongemakken van zeeziekte minimaliseren en volop van je ferry-overtocht genieten!

1. Maak gebruik van reistabletten

Het gebruik van reistabletten tegen zeeziekte kan zeer effectief zijn. Deze tabletten zijn verkrijgbaar bij de meeste apotheken en drogisterijen zonder recept. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de tabletten ongeveer 1 à 2 uur voor vertrek in te nemen, zodat ze voldoende tijd hebben om in je systeem te werken. Houd er echter rekening mee dat sommige reistabletten slaperigheid kunnen veroorzaken. Als je niet zeker weet welk type reistablet het meest geschikt is voor jou, kun je het beste advies inwinnen bij een arts of apotheker. Zij kunnen je aanbevelingen doen op basis van je specifieke behoeften en eventuele andere medicijnen die je gebruikt.

2. Kies voor licht verteerbare maaltijden

Opteer voor kleine, regelmatige maaltijden die niet te vettig zijn. Vermijd zware, pittige of rijke maaltijden, aangezien deze de kans op misselijkheid kunnen vergroten. Het is belangrijk om je maag niet te overbelasten, maar wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om je energieniveau op peil te houden.

3. Hydrateer jezelf

Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, dus blijf gehydrateerd tijdens de overtocht. Water drinken wordt vaak aanbevolen als een effectieve manier om zeeziekte te voorkomen. Vermijd echter het consumeren van alcoholische dranken, zoals wijn of bier, tijdens stormachtige omstandigheden.

4. Vermijd lezen en focus op rust

Als je normaal gesproken moeite hebt met lezen in een voertuig, is de kans groot dat je evenwichtsorgaan niet goed bestand is tegen het lezen op zee. Het is raadzaam om je boek aan de kant te leggen en in plaats daarvan te rusten of te slapen. Dit kan helpen om misselijkheid te voorkomen.

5. Frisse lucht is verkwikkend

Een beetje frisse lucht kan altijd aangenaam zijn, zelfs tijdens een stormachtige overtocht! Als je het dek op gaat, zorg er dan voor dat je je goed vasthoudt om je evenwicht te bewaren. Het inademen van frisse lucht kan helpen om je beter te voelen.

6. Richt je blik op de horizon of een vast punt

Een bewezen techniek om zeeziekte te verminderen, is je blik richten op de horizon of een ander vast punt in de verte. Door je ogen te fixeren op een stabiel referentiepunt, geef je je evenwichtsorgaan een visuele referentie en kan dit helpen om de symptomen van zeeziekte te verminderen. Probeer tijdens de overtocht naar buiten te gaan en bewust je aandacht te richten op een stabiel punt in de verte. Als je binnen bent, kun je proberen om je blik te richten op een vast object, zoals een schilderij aan de muur of een stabiel onderdeel van het schip. Deze focus kan helpen om je evenwichtsorgaan te kalmeren en misselijkheid te voorkomen.

7. Profiteer van de voordelen van gember

Gember staat bekend om zijn kalmerende en misselijkheidsverminderende eigenschappen, en veel mensen vinden het nuttig bij het bestrijden van zeeziekte. Je kunt gember op verschillende manieren consumeren. Probeer bijvoorbeeld gemberthee te drinken voorafgaand aan de overtocht of neem gembercapsules in volgens de aanbevolen dosering. Een andere optie is om verse gember te kauwen of te gebruiken in gerechten. Houd er echter rekening mee dat de effectiviteit van gember kan variëren van persoon tot persoon, dus ontdek zelf wat voor jou het beste werkt.

Het is belangrijk op te merken dat iedereen anders kan reageren op zeeziekte en dat de effectiviteit van bepaalde tips kan variëren. Raadpleeg indien nodig een arts of apotheker voor advies over de juiste medicatie tegen zeeziekte en mogelijke bijwerkingen. Hopelijk helpen deze tips je om comfortabeler te genieten van je ferry overtocht naar Newcastle, zelfs bij slecht weer!

BEZOEK DFDS.NL ▸


10 Reacties Schrijf een reactie

 1. Neem eens een minicruise IJmuiden Newcastle en ik zoek kontakt met een passagier uit zandvoort die net als ik al vele malen naar Newcastle is geweest kan iemand die man kan Hij mij bellen 06-82047935 email norbert2013@live.nl ik kom uit Haarlem en deze minicruise heb ik gemaakt 3 februari t/m 5 februari 2016

 2. Elk jaar proberen we naar Schotland op vakantie te gaan en varen dan met DFDS van Ijmuiden naar New-Castle.
  Elk jaar weer lig ik spugend in de hut, voor mij geen heerlijk begin van de vakantie.
  Ik heb vestibulaire migraine of met een makkelijke vertaling, een overprikkeld evenwichtsorgaan.
  Alles heb ik al geprobeerd, en het enige dat iets verlichting geeft zijn inderdaad primatour of kwells. En absoluut het allerbeste, frisse lucht!
  Waar ik in het dagelijkse leven baad bij heb zijn de sea bands, die draag ik elke dag.
  Succes voor iedereen die gaat varen en net als ik alleen de hut ziet…

  • Hoi Yvonne,

   Ik voel zo met je mee. Liever ga ik niet meer met de boot of de thalys. Vreselijk als daar aan terug denk. Kwells, waar koop je dat in de UK? Dank je wel alvast, groet Sil

 3. Bij mij hielp altijd een aantal cream-crackers en groene appels. Heb een aantal jaren bij de HAL gevaren. Zodra we door het kanaal waren was het over. Lag aan de korte deining op de Noordzee.

Geef een reactie