De mooiste roadtrips in Groot-Brittannië

De mooiste roadtrips in Groot-Brittannië

Met de auto door Engeland en Schotland toeren, ik hou ervan! Heerlijk relaxed rijden over de bochtige wegen in een waanzinnig mooie omgeving. Ook fijn: in mijn ervaring zijn de Engelsen en de Schotten erg netjes in het verkeer. Op de rustige landweggetjes wordt er niet naar je geseind als je er met een toeristengangetje overheen sukkelt, en dat links rijden heb je echt zo door.

Links rijden – eng of een eitje?

Ik heb gemerkt dat veel mensen opzien tegen dat links rijden. Is het nu echt zo erg? Ik kan volmondig zeggen: nee! Rotondes (waar men het meest tegenop ziet) zijn een eitje, je wordt vanzelf de juiste baan ingeleid. En als je gewoon met het verkeer meerijdt, kan het echt niet missen. Laat je hierdoor dus zeker niet weerhouden een roadtrip naar Engeland te maken, want met de auto is echt de beste manier om het land te verkennen.

De mooiste roadtrips in Engeland

Met de auto naar Engeland voor een mooie roadtrip

Voor mij het ultieme vakantiegevoel: met een zonnetje en een lekker muziekje toeren door de Engelse countryside. Groene heuvels, schapen en vele stenen muurtjes. Ik vind het heerlijk rijden hier! De mooiste regio’s voor een roadtrip? Dat zijn wat mij betreft het Lake District, Wales en de Cotswolds.

Lake District – Hardknott Pass

Lake District

In het Lake District vind je tussen Eskdale en de Duddon Valley, de Hardknott Pass. Een bochtige eenbaansweg in een waanzinnig mooie omgeving. Op het letterlijke hoogtepunt van de route kom je de steilste helling van Engeland tegen, met een hellingspercentage van 30%. Ik was hier op mijn twaalfde voor het laatst, maar zestien jaar later weet ik nog steeds goed hoe spannend dit was! Je kunt de route hier alvast virtueel bekijken.

Conwy to Portmeirion, Wales

Tu Hwnt I’r Bont in Wales

Een route dwars door Snowdonia National Park. Hoge bergen, watervallen, Gwydir Castle én Dolwyddelan Castle, en ook nog een van de mooiste bruggen van Wales (Llanrwst Bridge)… De A470 van Conwy naar Portmeirion brengt je langs het mooiste van Wales.

Cheltenham naar Stratford-upon-Avon

De charmante Cotswolds

Als ik iets moet noemen dat ik typisch Engels vind, zijn het wel de Cotswolds. De B4632 brengt je dwars door de groene heuvels en door typisch Engelse dorpjes. Dit is voor mij de echte ‘countryside’ van Engeland.

De mooiste roadtrips in Schotland

Toeren door Schotland

Schotland is een feest om doorheen te rijden. Vooral de single track roads brengen je op de mooiste plekjes. Fijn, op die wegen heb je letterlijk elke honderd meter een passing place om ander verkeer te ontwijken. De wegen die op mij het meeste indruk hebben gemaakt:

Skye – Uig naar Staffin via The Quiraing

The Quiraing op Skye

Pak vanuit Uig de A855 en sla rechtsaf naar Staffin. Je rijdt door een verlaten berglandschap, slaat een bocht om en ineens sta je oog in oog met het allermooiste van Skye: The Quiraing. Een voorproefje van deze weg vind je op Google Maps. En als je toch op Skye bent, pak dan ook de A863 (Dunvegan – Sligachan) en A850 (Dunvegan – Carbost) mee.

Glencoe & the Three Sisters

Glen Coe

Pak vanaf Glencoe de A82 naar het zuiden. Je rijdt hier op een nette tweebaansweg tussen de bergen en rijdt onder andere langs de beroemde ‘Three Sisters’. In het voor- en najaar vind ik deze route het mooist: de omgeving is dan gehuld in de mooiste herfstkleuren (ja, ook in het voorjaar). Oranje, rood, groen… Prachtig!

Bealach na Ba Road – de weg naar Applecross

Bealach na Ba Road - de weg naar Applecross

Deze bergpas op het schiereiland Applecross is een geliefde weg, ook vooral bij motorrijders. Deze single track road met veel haarspeldbochten en steile hellingen (20%) is een uitdaging, maar je krijgt er veel voor terug: de meest waanzinnige uitzichten. Velen noemen dit de mooiste weg in Schotland.

Wat zijn jouw ervaringen met het rijden in Engeland en Schotland? Ben ook benieuwd naar jullie favoriete route!

FERRY NAAR ENGELAND ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

14 Reacties Schrijf een reactie

 1. Een paar jaar gelden midden Engeland verkend met de cabrio via een vastgestelde reisroute van de reisorganisatie. Dit jaar willen we naar noord Engeland en Schotland. We willen graag rijden op de navigatie van een Garmin en rijden via de binnenwegen. Hoe kan je dit het beste aanpakken.

  • Download het (gratis) programma “TYRE” of beter: koop voor weinig een lifetime licentie. Er is ook een nieuwere versie (voor moderne media).
   Hiermee kun je je eigen rondrit plannen/samenstellen en daarna laden in je Garmin of TomTom . . . ideaal ! Naast de oneindige voorpret die je ervan krijgt, is het uiteindelijk erg gemakkelijk wanneer je ter plaatse bent. Ik rijd zelf een klassieker en gebruik het al jaren, (dit jaar ook voor mijn rondrit door “Midsummer Murders country”), een echte aanrader . . .

 2. Een erg mooie route is die van de buiten Hybrides. Begin bij Barra en rij op het gemak door naar het uiterste noorden. Zo mooi is Uist en Harris en zo verlaten is North Lewis. Daar kan je in een prachtige art galary koffie drinken waarbij de eigenaresse rustig even naar het postkanoor gaat en haar koffie-drinkende gasten alleen laat met al het moois. Zo veel vertrouwen in de mensheid.

 3. Links rijden is eigenlijk eenvoudiger dan rechts rijden en het went heel snel. Van de bovenstaande routes heb ik alleen nog niet op Skye gereden. Veel wegen zijn smal en je dient je dan ook als een heer in het verkeer te gedragen voor het laten passeren van tegenliggers. Een krachtige motor is vanwege de stijle hellingen wel aan te bevelen, vooral naar Applecross in de mist was ik daar blij mee.

  • Haha ja eigenlijk is dat links rijden gewoon erg makkelijk 🙂 Mocht je nog eens teruggaan naar Schotland ga dan zeker naar Skye, de weg heeft op mij echt veel indruk gemaakt, zo waanzinnig mooi… ^Sandra

 4. Super !! Vooral die in schotland. Ik heb alle 3 de routes gereden. Prachtig… !!!!! Zeker een aanrader. Maar er zijn er nog veeeel meer. Ik kan iedereen aanraden om schotland een keer te gaan ontdekken en beleven.

Geef een reactie