Het Lake District: Schotland in het klein

Lake District

Het echte Schotland begint op een uurtje rijden van Newcastle. Dan passeer je Scotch Corner, de echte grens tussen Engeland en Schotland. Maar er ligt ook een soort miniatuur Schotland in Engeland zelf: het Lake District in het graafschap Cumbria om precies te zijn.

Bij Newcastle linksaf…

Niet bij Newcastle rechtdoor maar bij Newcastle linksaf, dwars door de verlaten heuvels van de Pennines, via kleine kronkelige weggetjes naar het Lake District. Het gebied is genoemd naar de vele meren. Die zijn er dan ook in overvloed, met alle mogelijkheden voor watersport.

Een paradijs voor liefhebbers van wandelen

Maar waar het Lake District met name om bekend is, is de enorme hoeveelheid wandelpaden. Alle plaatsjes in het Lake District ademen wandelsport. Elk dorpscentrum staat bol van de buitensport winkels. In die winkels maak je bijna wintersporttaferelen mee. ‘Heb je dat pad al gelopen….?  Moet je zeker doen, maar dan moet je niet bij die steen links, maar juist rechts, want……’ Leuk om al die mensen zo enthousiast te horen over hoe mooi het is in het Lake District.

En ben je geen wandelaar of watersporter, geen enkel probleem. De dorpen hebben echt van alles te bieden; het Theepottenmuseum, het Beatrice Potter museum, Het Laurel & Hardy museum in Ulverton, het Potlodenmuseum… En natuurlijk heel wat gezellige eettentjes, pubs, markten en festivals.

Lake District – een uitdaging voor automobilisten

Zelfs voor de automobilist heeft het Lake District echte uitdagingen; de Hardknott-pass biedt hellingen tot wel 30%! Toen ik zelf deze pass reed, kwam ik achter een fietser terecht (Echt! Je hebt van die mensen….!), die je niet kunt inhalen. Het zweet stond in mijn handen, mijn benen waren verkrampt en ik had de continue angst dat mijn motor zou afslaan, want ik moest steeds terug naar z’n 1! Ik heb dan ook gezworen… ik wil die pass best nog wel eens over, het uitzicht is adembenemend, maar ik zal hem zelf nooit meer rijden.

Het kom ik bij het Lake District?

De handigste route naar het Lake District is via de ferry IJmuiden-Newcastle. Lees hier meer over bezienswaardigheden in het Lake District.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Geef een reactie