Een week naar Schotland

Schotland, ik kan er geen genoeg van krijgen. De prachtige landschappen, de vriendelijke mensen en de leuke steden. Er is genoeg te doen en daarom kun je er ook verschillende ‘soorten’ vakantie vieren. Een mooie rondreis langs alle highlights, een wandelvakantie, een stedentrip of zelfs een whisky tour.

Je kunt natuurlijk ook een weekje naar Schotland met ons weekretour. In principe heb je dan 5 dagen in Schotland omdat je 2 dagen aan het reizen bent. Speciaal daarom heb ik een mooie route voor je uitgestippeld zodat je in die week maximaal kunt genieten van jouw tijd in Schotland. Ik wil je wel waarschuwen: Schotland is verslavend. Dus grote kans dat er nog een vervolgtrip naar Schotland komt!

Op naar Schotland: van Newcastle naar Peebles (+/- 150 km)

De eerste overnachting is in Peebles. Vanuit Newcastle rijd je dwars door het Northumberland National Park. Je kunt er vervolgens voor kiezen om een omweggetje te nemen richting de A7. Dit is een prachtige route door de Scottish Borders/heuvels van de Lowlands. Probeer je ogen hier maar eens op de weg te houden! Het is er namelijk zó mooi dat je misschien wel even een tussenstop wilt houden om van het landschap te genieten.

Neem je liever een meer directe route naar Peebles? Dan kun je via Jedburgh rijden. Er zijn onderweg veel attracties die je kunt bezoeken en er is ook een Woollen Mill aan de doorgaande weg. Hier koop je allerlei traditionele Schotse producten waaronder tartan en whisky. Op de weg van Jedburgh naar Peebles (op ongeveer een half uurtje rijden), vind je het Lochcarron Visitor Centre. Er worden in het Visitor Centre rondleidingen gedaan in de ‘molen’ en daar zie je precies hoe tartan wordt gemaakt. Erg leuk, want je loopt gewoon over de werkvloer waar de tartan nog steeds wordt geproduceerd.

Heb je genoeg gezien? Dan kun je door naar Peebles. Eenmaal in Peebles aangekomen kun je genieten van het leuke stadje te midden van de heuvels met gezellige tea rooms en restaurants in de hoofdstraat. Je kunt er een fijne wandeling langs de rivier de Tweed maken, of het oudste bewoonde huis van Schotland bezoeken: Traquair House.

Je kunt er ook voor kiezen om naar Edinburgh te rijden in plaats van Peebles, daar doe je vanaf te haven ongeveer 2,5 uur over.

Peebles – Crieff (+/- 125 km)

Vanaf Peebles rijd je in ongeveer 1 uur en 3 kwartier naar de tweede bestemming: Crieff. Het is een toeristisch stadje aan de voet van de Highlands en er is veel te doen. Zo staat er een van de bekendste en oudste distilleerderijen van Schotland: Glenturret Distillery, waar Famous Grouse whisky wordt gemaakt. Erg leuk om een tour door deze distilleerderij te doen! Houd je van glaskunst? Breng dan een bezoekje aan het Crieff Visitor Centre. Het is de officiële fabriek van het bijzondere Caithness glass. Ook kun je hier zien hoe Caithness glas wordt geblazen door de ambachtslieden.

Glenturret Distillery

Crieff ligt heel centraal en je kunt veel uitstapjes maken in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld winkelen in Stirling en het Stirling Castle bezichtigen – dit is meer dan de moeite waard! Ook Perth en het Scone Palace liggen dichtbij. Als je graag van de natuur wilt genieten, raad ik je aan om over de A822 richting Dunkeld/Birnam te rijden, een onwaarschijnlijk mooie route!

Stirling Castle

Crieff – Killin (+/- 45 km)

Op weg naar de derde bestemming, Killin, rijd je langs Loch Earn. Het is op deze route net alsof je midden in de bergen rijdt. Zelfs met slecht weer is het een onvergetelijke ervaring! Killin zelf is een klein plaatsje aan het langgerekte Loch Tay. Afhankelijk van de hoeveelheid water die uit de bergen komt, vind je een indrukwekkende waterval, Falls of Dochart, aan het begin van het dorp.

Als je zin hebt in een mooi autoritje dan kan ik je de weg naar het Ben Lawers Visitor Centre heel erg aanraden. De weg ernaartoe is fantastisch! Het is een kleine weg de berg op, dwars door de vallei, langs diepe afgronden en door het bos. Je rijdt eigenlijk rondom de berg en aan het andere eind van Loch Tay, bij Kenmore, kom je de berg weer af. Afhankelijk van het seizoen kan het er hier heel anders uitzien, maar mooi is het altijd.

Vervolgens is het leuk om iets richting het noorden rijden, naar Pitlochry. Een zeer toeristisch maar leuk stadje met de kleinste distilleerderij van Schotland én de beroemde zalmtrappen. Pitlochry wordt ook wel de “toegangspoort tot de Highlands” genoemd. Je kunt ook afbuigen naar Rannoch Moor rond Loch Rannoch, een van de meest wilde en ongerepte natuurgebieden in Schotland. Bij helder weer kijk je hier honderden kilometers over een uitgestrekt landschap uit naar de westkust. Trek wel een paar goede schoenen aan, want je kunt dit gebied alleen lopend doorkruizen.

Killin – Loch Lomond & The Trossachs (+/- 75 km)

Loch Lomond & The Trossachs ligt niet zo ver van Killin. Het National Park omvat o.a. prachtige heuvels, bossen en (hooggelegen) meren. Een schitterend gebied om te ontdekken, dus echt een aanrader om hier een nachtje te verblijven! Bezoek ook zeker Loch Katrine. Maak hier een boottochtje met een echte radarboot of het historische stoomschip Sir Walter Scott. Ga je liever voor iets actievers? Huur dan een fiets en fiets langs de heuvelachtige oevers van Loch Katrine en neem de boot terug.

Loch Lomond – New Lanark – Newcastle (totaal +/- 325 km)

Het is alweer de laatste dag in Schotland… jammer! Voor de vroege vogels is het nog een leuk idee om ’s morgens langs New Lanark te rijden op de route naar de haven. New Lanark is een gerestaureerde katoenspinnersplaats uit de achttiende eeuw en is onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst. Aan de rivier ligt nog een mooie, oude katoenspinnerij. Zorg wel dat je op tijd vertrekt uit New Lanark op weg naar de haven, want het kan nogal druk zijn op de weg met o.a. vrachtverkeer. En je wilt natuurlijk niet het schip missen!

Liever iets rustiger aan doen? Dan kun je New Lanark ook overslaan en in plaats daarvan naar Hadrian’s Wall rijden. Daar kun je een heerlijke wandeling maken om je vakantie mee af te sluiten!

Als je een keer een wat langere vakantie naar Schotland boekt, kun je uiteraard meerdere nachten op één van bovenstaande plaatsen verblijven. Want je bent het natuurlijk met me eens dat alle locaties eigenlijk te mooi zijn voor maar 1 nacht!

IK WIL NAAR SCHOTLAND ▸


Ilona

Geplaatst door

Functie: Product & Yield executive

2 Reacties Schrijf een reactie

Geef een reactie