Dover Castle: wat een burcht!

Dover Castle

Of je nu met de ferry uit Duinkerke of Calais vertrekt, deze bestemming zie je al van ver liggen: Dover Castle! Deze fenomenale burcht staat letterlijk bovenop de White Cliffs of Dover en is een fantastische bestemming.

Van de terminal in Dover is het nog geen vijf minuutjes rijden naar de parkeerplaats van Dover Castle. Probeer er te zijn tegen openingstijd (10 uur) want er is zo veel te zien en de burcht (boven en onder de grond) is zo groot dat je eigenlijk niet genoeg hebt aan een hele dag.

De strategische ligging van Dover Castle

De strategische ligging van Dover Castle

De strategische ligging van Dover Castle is niet te onderschatten. Niet voor niets bouwden de Romeinen er in de 1ste eeuw een vuurtoren (die staat er vandaag nog), de Saksen een versterkt dorp (daarvan staat vandaag de kerk nog overeind) en Willem de Veroveraar in de 11de eeuw een houten fort met een aarden wal. De gigantische burcht die er nu staat, is gebouwd door Hendrik II (1113-1189).

Historici zijn het erover eens dat Dover Castle Engeland heeft behoed voor menige inval Hoeveel dat er zijn, is natuurlijk niet te zeggen. Wel weten we dat Dover Castle één keer is belegerd: in 1216 door prins Lodewijk van Frankrijk. Die slaagde er niet in de burcht in te nemen. In de Napoleontische tijd (1793-1815) werden in de kalkrotsen onder het kasteel tunnelstelsels gegraven.

Dunkirk

Operation Dynamo

Het belang van Dover Castle bleef spelen tot in de Tweede Wereldoorlog. In de tunnels had viceadmiraal Bertram Ramsay zijn hoofdkwartier. Het Britse leger had er een communicatiecentrum; er waren slaapplaatsen, een militair hospitaal, gaarkeukens, een zogenoemde strategische kamer… Je kunt die vandaag allemaal bezoeken. In een deel van het tunnelstelsel kun je terecht voor een bijzondere ‘attractie’: Operation Dynamo. Dat is een verbluffend audiovisueel spektakel over de evacuatie in mei en juni 1940 van meer dan driehonderdduizend Britse militairen door zo’n 900 bootjes van allerlei slag uit het door de Duitsers omsingelde Duinkerke. Dat onderwerp is momenteel zeer actueel door de bioscoopfilm Dunkirk.

Het standbeeld van vice-admiraal Ramsay

Aan het eind van je bezoek aan Dover Castle moet je even gaan staan op de ‘admiralty lookout’, de uitkijkpost van viceadmiraal Ramsay (zijn standbeeld staat er vlak bij). Geniet van het fenomenale uitzicht en bekijk de ongelooflijke drukte in de haven van Dover.

Meer informatie vind je op de website van het kasteel.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie