Woodhorn Museum – Maak kennis met de mijnwerkers van Northumberland

Woodhorn Museum in Northumberland

Northumberland heeft een rijk mijnverleden, met alle spannende en ook droevige verhalen die daarbij horen. Op een voormalige steenkoolmijnsite in Woodhorn bij Ashington wordt die boeiende geschiedenis op een aantrekkelijke manier uit de doeken gedaan.

Woodhorn ligt zo’n 30 km ten noorden van de DFDS-ferryterminal in North Shields (Newcastle) én aan de goeie kant van de Tyne, waardoor je in geen tijd bij het mijnmuseum bent. Dat bevindt zich precies op de plek waar in 1981 de Woodhorn Colliery dichtging en honderden mensen hun werk verloren. Vandaag is het Woodhorn Museum grotendeels ondergebracht in de originele mijngebouwen. Blikvanger is de gigantische lifttoren die na al die jaren nog fier overeind staat.

Boeiende geschiedenis in het Woodhorn Museum

Woodhorn Museum in Northumberland

Woodhorn Museum is met al die oude mijngebouwen en machines een heerlijke plek voor wie houdt van industriële archeologie. Wie het meer heeft begrepen op een flinke brok sociale geschiedenis en verhalen van en over mensen, vindt zijn gading in het nieuwe en qua architectuur opvallende museumgebouw. Daar verneem je meer over het dagelijkse leven in de steenkoolmijn en in de mijnwerkershuisjes, over de vakbonden die ijverden voor betere leef- en werkomstandigheden voor de mijnwerkers en over de rampen die zich nu en dan in zo’n steenkoolmijn voordeden en waarbij vaak vele doden vielen. Wie door ziekte of een ongeval niet meer in de mijn kon werken, verloor niet alleen zijn werk maar ook het recht om met zijn familie in een door de koolmijn ter beschikking gesteld huisje te wonen – het zijn dramatische verhalen.

Prachtige en veelzeggende foto’s, video- en geluidsfragmenten en nu en dan een moment dat je helemaal in de tijd wordt teruggeflitst. Ook mooi: om tijdens vrije momenten op die troosteloze site enigszins de verveling tegen te gaan, begonnen een grote groep mijnwerkers teken- en schilderles te volgen. Zij werden de nu beroemde Pitmen Painters (“de mijnwerkers-schilders”), aan wie in het museum een hele zaal is gewijd. Een aanrader!

www.experiencewoodhorn.com (de toegang is gratis!)

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie