Het Noorderlicht in Schotland

Het Noorderlicht in Schotland - foto via spaceweather.com

Na vier jaar werken voor DFDS dacht ik toch wel redelijk de ins en outs over Schotland te kennen, maar niets blijkt minder waar, zo bleek toen ik over het Noorderlicht in Schotland hoorde.

Noorderlicht – ook in Schotland

Ik dacht namelijk dat het Noorderlicht alleen in IJsland en Noorwegen te zien was en – hoop ik – velen met mij. Blijkt dat het in Schotland ook met regelmaat te zien is! Sterker nog: er bestaat een hele website over: The Northern Light in Schotland. Kijkend naar de foto’s, stel ik me meteen voor hoe dat zou zijn. Midden in de nacht rijden naar een afgelegen landweggetje in Schotland (gelukkig zijn er genoeg) om samen te turen naar de donkere sterrenhemel, klaar voor een van de mooiste natuurverschijnselen ter wereld… fantastisch!

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht – ook wel Aurora Borealis of ‘the Merry Dancers’ zoals het in Schotland wordt genoemd – is een bijzonder fenomeen. Maar hoe kan het nou dat zo nu en dan de meest fantastische kleuren door de donkere lucht dansen? Dat schijnt een ingewikkeld verhaal te zijn, gelukkig is er Google. De zon zendt elektrisch geladen deeltjes uit die door de aarde worden aangetrokken (de aarde is magnetisch). Sommige van deze deeltjes komen in de atmosfeer terecht en botsen daar met luchtdeeltjes. Door de botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit, waardoor gassen ontstaan. Deze gassen geven licht, vergelijkbaar met het gas dat gebruikt wordt voor neonlicht. Daardoor zie ze al deze prachtige kleuren. Weer wat geleerd!

Beste kans: januari

De beste kans om het Noorderlicht in Schotland te zien is in januari, maar ook rond november maak je een goede kans. De beste locatie om dit kleurrijke schouwspel mee te maken is Noord-Schotland, omdat het op dezelfde lengtegraad ligt als Moskou en Stavanger (Noorwegen). Volgens VisitScotland zijn Orkney en Thurso uitstekende plekken. Mijn collega vulde dit aan met Dunoon. Natuurlijk bieden zelfs de beste omstandigheden geen garantie, maar de kans wordt toch al aanzienlijk groter om het Noorderlicht in Schotland te zien. Ik weet al waar ik in januari naar toe wil… Jij ook? Check dan onze overtochten van IJmuiden naar Newcastle, na een uurtje rijden ben je al in Schotland.

Heb jij wel eens het Noorderlicht in Schotland gezien? Deel je verhalen en foto’s!

Een mooie Youtube-video van het Noorderlicht in Schotland (tip: na 1.30 minuten zie je prachtige beelden)

ZELF NAAR SCHOTLAND? ▸


8 Reacties Schrijf een reactie

 1. Goed artikel, mijn complimenten.
  Het moet een geweldig iets zijn om het Noorderlicht te mogen aanschouwen. Heel soms is het zelfs in het Noorden en Noord-Oosten van Nederland te zien maar dat is wel erg zelden.
  Schotland lijkt inderdaad een betere optie al heb ik het tijdens mijn verblijven in Schotland nooit gezien, maar dat was altijd in de zomer.
  Het moet een prachtige ervaring zijn dit te mogen aanschouwen!

  • Bedankt Joosje! Jammer dat je het nog niet hebt gezien in Schotland, maar wel een goed excuus om er weer eens naar toe te gaan.

 2. Het is een tijdlang rustig geweest met het Noorderlicht, hoorde ik van een IJslandse vriendin. Dat kwam doordat de zon tamelijk inactief was. Dit jaar kwam daar verandering in! Gaaf dat ze in Schotland vrij vaak het Noorderlicht waarnemen, dan hoeven we niet helemaal naar het hoge Noorden af te reizen!

  • Dat is goed om te weten Mireille! Ik heb tijdens mijn research ook diverse video’s op YouTube gevonden die dit jaar waren opgenomen in Schotland. Zoek maar eens op ‘aurora borealis scotland 2012’.

Geef een reactie