Dagboek van een zwerver – Schotland

14469600_10154575005047299_8664642116533631003_n

De koude regen slaat in mijn gezicht, het wordt tijd om dit gure weer achter ons te laten.  Snel stap ik naar binnen op het bovendek van de Princess Seaways. We zijn onderweg naar Schotland!

Eerste bestemming: Edinburgh

Na een zeer ontspannen nacht aan boord zetten wij voet aan wal in Newcastle. Vier uur later komen we aan in onze eerste bestemming: Edinburgh. Alles wat je van een middeleeuwse ridderstad zou verwachten is in Edinburgh te vinden: donkere smalle steegjes met aangrenzend hoge gebouwen. Steen, steen en nog meer steen, met her en der een verdwaald klein raam. Aan het einde van de hoofdweg torent een enorm kasteel op, uitkijkend over de stad en omstreken. Na een wandeltocht besluiten we ons te wagen aan een echte schotse traditie: whisky. Zo groen als gras duiken we de Scotch Whisky Experience in, een uur later staan we als volleerde whisky kenners buiten. Niet alleen was deze tour erg informatief en interessant, hij biedt een sprankje moed voor wat vanavond komen gaat: Edinburgh’s Ghost Tour. Vroeger leefden mensen, vooral in zo’n immense stad als Edinburgh, haast als vee bij elkaar. In de krochten van een van Edinburgh’s oudste bruggen kroelden mensen, kinderen en overledenen door elkaar. Geen wonder dat deze stad wordt beschreven als een van ’s werelds “most haunted places”. De klok slaat negen en ik kruip nog iets dichter op mijn groepsgenoten van Mercat Tours. Een ijzingwekkende gil vanaf de andere kant van het plein, volgens mij is onze tour begonnen… Anderhalf uur lang griezelen in de donkerste kelders van de stad. Durf jij het aan?

Na een wonderbaarlijk rustige nacht (die whisky heeft me toch moed gegeven!) beginnen we aan onze tweede dag; op naar Loch Lomond. Zo bekend als Loch Ness is, haast zo onbekend was Loch Lomond voor mij. Wat mij ontbrak aan kennis overrompelde mij in realiteit. Wat een onbevattelijk mooi natuurgebied, gelegen rondom een meer. Zo sensationeel spannend als onze eerste dag was, zo ontspannen en rustgevend is deze tweede dag. Wie even weg wilt van de drukte van de stad vindt hier alle rust en kalmte. Onderweg passeren we veel wandelaars en stiekem ben ik best jaloers dat we maar één dagje kunnen blijven.

Glasgow – Peebles

In alle vroegte schrik ik op van mijn wekker. Vandaag rijden we via Glasgow naar Peebles, een klein dorpje in de grensstreek van Schotland. Alleen al het reizen in dit land is prachtig. Vanuit de auto verandert het landschap telkens weer: weilanden, rivieren, bergen, kastelen en oude ruïnes. Het land lijkt haast stil te staan in de middeleeuwse tijd. Ik wil hier weken ronddwalen; wandelen door de uitgestrekte bossen, ruïnes bezoeken, kamperen. Alles ademt rust en natuur. Vanuit de drukte van de grote (ridderlijke) steden bevind je je zo in een haast verlaten natuurgebied. Mocht je nog twijfels hebben over een reis naar dit land, laat mij de keuze voor je maken; Doen! Ik waarschuw wel, een eenmalige reis zal er waarschijnlijk niet inzitten.

Liefs, Kirsten

 

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie