Glasgow: een veelzijdige stad

Glasgow

Denk je aan Schotland dan denk je aan ruig landschap, kastelen, ruïnes, meren en de hoofdstad Edinburgh. Weinig mensen zullen Glasgow als eerste noemen. Toch is Glasgow een stad die eigenlijk niet op je wensenlijstje mag ontbreken.

Hier geen enorm kasteel, zoals in Edinburgh of Stirling, maar een kathedraal uit de Middeleeuwen die de aanslagen van de protestanten heeft overleefd. Naast de kathedraal ligt de Necropolis. Een enorme, op een heuvel gebouwde, Victoriaanse begraafplaats. Zo’n Necropolis verwacht je daar niet. De bekendste liggen natuurlijk in Griekenland en Italië. Voor mensen met een sterk hart worden hier zelfs ‘ghost walks’ georganiseerd.

Glasgow Hop-on-hop-of

Het beste kun je de stad verkennen door gebruik te maken van de inmiddels wereldwijd bekende, rode hop-on-hop-of bussen. Er zijn twee routes en de tickets zijn écht 24 uur geldig. Dat stelt je in staat de beide routes in twee dagen te ‘doen’. En natuurlijk kan je de rondrit steeds onderbreken om de diverse ‘sights’ te bekijken.

Markt

Ben je in het weekend in Glasgow, dan moet je naar de Barrass. Een enorme markt met 1.000 kramen met de meest uiteenlopende artikelen. Voor de echte koopjes moet je wel vroeg zijn, maar dat geeft je dan weer de mogelijkheid om zo veel mogelijk van Glasgow te zien.

Uitgaan

Uitgaan in Glasgow is een belevenis op zich. In oude fabriekslocaties, stallen, Victoriaanse huizen, in smalle steegjes: op de meest achteraf gelegen plekken in de stad vind je trendy café’s, lounge-bars, clubs. Al dan niet met live muziek en een enorme verscheidenheid aan restaurants.

Shoppen

Ook voor shoppen kan je goed in Glasgow terecht. Veel trendy designwinkels met echt voor elke beurs wel iets. De stad heeft het op een na grootste winkel aanbod van Groot-Brittannië. Dus dat wil wel wat zeggen. Geen winkelliefhebber, maar meer interesse in cultuur? De meeste musea in de stad zijn gratis toegankelijk.

Cultuur

In Glasgow ‘struikel’ je over gestileerde rozen. In glas-in-lood, sieraden, serviesgoed, op t-shirts: overal kom je ze tegen. Geen idee wat het is of waar het vandaan komt? Het is het handelsmerk van de Glasgows’ eigen Charles Rennie Mackintosh: ontwerper, architect en schilder. Hij heeft zijn stempel gedrukt op de stad. Niet alleen als schilder en ontwerper, maar zeker ook als architect. Allerlei gebouwen van zijn hand zijn te bezoeken. De aparte bouwstijl kom je verspreid over de stad tegen. In Glasgow is er zelfs een hele wandeling langs zijn belangrijkste bouwwerken uitgezet. Ga de gebouwen in en je ziet dat hij ook een bijzondere ontwerper was. Mooie voorbeelden daarvan zijn de Willow Tea Room en de School of Arts. Maar denk eraan: de stad is gebouwd op heuvels, dus fikse wandelschoenen en een goede conditie zijn een eerste vereiste.

 

Wil je in een bijzonder hotel verblijven nabij Glasgow, dan zijn er meerdere opties te boeken via DFDS! Kijk hiervoor eens op deze website.

STEDENTRIP GLASGOW ▸


Geef een reactie