Whitstable: parel aan de Kentse kroon

Waar vind je de beste oesters, de beste visrestaurants, de leukste en origineelste winkels en een pub op het (keien)strand? Waar kun je inschepen op een zeilboot voor een trip naar de monumentale zeeforten in de monding van de Thames? In Whitstable, natuurlijk!

Whitstable ligt op amper 15 kilometer ten noorden van Canterbury en is bij velen nog een onbekende bestemming. Ten onrechte.

Het stadje ligt niet echt aan zee, maar aan de monding van de rivieren Swale en Thames. Het uitzicht wordt er een beetje verpest door de dominante asfaltfabriek vlak bij de haven, maar als je de andere kant opkijkt, merk je daar niets van.

Oesters

Whitstable is wijd en zijd bekend voor zijn oesters – bij laagtij zie je de oesterbanken uit het water komen. Er is een jaarlijks oesterfestival (de moeite waard) en er zijn talrijke restaurants, van goedkoop tot duur, waar je terechtkunt voor al het lekkers van de zee. Heb je geen zin om echt te tafelen, neem dan een portie zeevruchten aan een van de stalletjes in de haven. Je vindt in Whitstable oude oestermagazijnen en de Horse Bridge, een stukje weg die recht de zee in loopt. Ooit gebruikten oesterkwekers dat pad om met hun paarden oestermanden op te halen.

Whitstable heeft een keienstrand dat door houten golfbrekers bij elkaar wordt gehouden. Letterlijk op het strand staat The Old Neptune, een pub waar het altijd heerlijk toeven is. Volg de waterkering langs de originele vissershuisjes (nu vakantiewoningen) en je kunt hem niet missen. Overal in het stadje vind je steegjes, alleys. Ze waren ooit bedoeld om smokkelaars te laten ‘verdwijnen’ als er gevaar dreigde.

Onafhankelijke winkels

Als je wat langer in het havenstadje verblijft, moet je eens een boottocht overwegen. Met de Greta, een zeilschip dat in 1940 heeft deelgenomen aan de evacuatie van Duinkerke, kun je een zes uur durende tocht maken naar de spectaculaire zeeforten in de monding van de Thames.

Whitstable gaat er prat op in zijn stadscentrum geen ketenwinkels te hebben. Dat maakt het stadje vandaag zo aantrekkelijk voor wie origineel wil shoppen. Je vindt er alles: van quirky kledingwinkels, een boekhandel en een tweedehands platenwinkel over designzaken en koffiehuizen tot een kaaswinkel en galerieën.

Whitstable ligt op een kleine 40 km (45 minuten rijden) van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie