Sissinghurst, “de mooiste tuin van Engeland”

Bekend bij tuinliefhebbers over de hele wereld en een must-see voor wie nog nooit een Engelse tuin heeft bezocht: Sissinghurst in Kent. Op een steenworp afstand van de ferryterminal in Dover en in elk seizoen een bezoek meer dan waard.

De naam en faam van Sissinghurst Castle Garden heeft niet alleen te maken met de kwaliteiten van de tuin, maar zeker ook met diegenen die hem hebben aangelegd: schrijver, diplomaat en politicus Harold Nicholson (1886-1968) en zijn vrouw, de schrijfster Vita Sackville-West (1892-1962). Sackville-West raakte niet alleen bekend door haar publicaties, maar door haar seksuele relaties met vrouwen, onder wie de schrijfster Virgina Woolf

Vervallen tuin

Toen Vita Sackville-West op een regenachtige dag in april 1930 Sissinghurst en de toen vervallen tuin zag, werd ze er meteen verliefd op. Vier weken later kochten zij en haar man het domein van 162 hectare.

Het duurde vijf jaar voor er op het domein elektriciteit en stromend water was. In afwachting woonden Nicholson en Sackville-West in de overblijvende gebouwen van hun kasteel uit de 17de eeuw. In de jaren dertig tekenden ze de tuin, daarbij geïnspireerd door het werk van architect Edwin Lutyens en zijn collega, de tuinarchitecte Gertrude Jekyll.

Torenzicht

Je gaat Sissinghurst Castle Gardens binnen via het langwerpige poortgebouw. Links in het gebouw zit de bibliotheek waarin Nicholson en Sackville-West zo’n vierduizend boeken verzamelden.

Het beklimmen van de kasteeltoren is een goed idee voor wie zijn bezoek aan Sissinghurst een beetje wil plannen. Bovenop heb je immers een perfect uitzicht op de hele tuin. Beneden rechts de rozentuin met daarachter de Cottage Garden. Uiterst rechts een van de mooiste plekken in de tuin: een geplaveid pad, de zogenaamde Lime Walk, dat aan beide zijden is afgeboord met leilinden. Achter dat pad ligt een langwerpig hazelaarbos.

En dan nu even naar links kijken. Daar zie je onder meer de witte tuin, het erechtheum (een soort Griekse tuin) en het Priest’s House. Achterin, het grootste deel van de tuin: de fruitboomgaard waar de wandelpaden gewoon in het gras worden gemaaid en waar in het voorjaar duizenden narcissen de kop opsteken. De boomgaard is een oase van rust en wordt omzoomd door een beek. Hier een paar hoofdstukken uit een boek lezen is een ongekend genot.

Sissinghurst Castle Garden ligt op 65 km of een uurtje rijden van de ferryterminal in Dover. Boek hier jouw overtocht van Frankrijk naar Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie