Nog snel even… St. Mary’s Lighthouse!

Kom je niet graag te laat voor de ferry (wie wel?). Ben je daarom altijd (veel) te vroeg? Nou, voor je uit Newcastle terugvaart naar IJmuiden, en je hebt nog wat tijd, kun je nog snel even naar St. Mary’s Lighthouse in Whitley Bay. Een heerlijk plaatsje om je vakantie mee af te sluiten.

Een vuurtoren dus. Hij bevindt zich op zo’n 7 kilometer van de ferryterminal en hij staat op een eilandje waar je alleen bij eb naartoe kunt. Zoek dus vooraf wel even uit of je er naartoe kunt en kijk ook uit dat je je er niet door het getij laat insluiten – daar gaat je ferry! Maar zelfs al is St. Mary’s Island helemaal door de zee omgeven en kun je er niet naartoe, het blijft een uitzicht om je laatste foto’s mee te vullen.

Zeehonden

De geschiedenis van St. Mary’s Lighthouse begint ergens in de 11de eeuw, met monniken die er een abdij bouwden en, omdat het er met al die rotsen gevaarlijk is voor de scheepvaart, een vuur brandend hielden om de schippers te waarschuwen. Met de stenen van de abdij werd in 1664 de vuurtoren gebouwd. Tweehonderd jaar later volgden de vuurtorenwachtershuisjes die je er nu ziet.

Het is een korte wandeling van het vasteland tot op het eilandje en tot bij de vuurtoren, die je kunt bezoeken. Er is een winkeltje en een tearoom en er staan wat tafels en banken voor wie er wil verpozen. Je hebt er een prachtig uitzicht op de kust en op het stadje Whitley Bay. En je kunt er zeehonden spotten, zorg dus dat je je verrekijker bij je hebt. Weetje: de vuurtoren van St. Mary is buiten gebruik. Hij was de laatste vuurtoren in Engeland die werkte op paraffine. In 1977 werd hij geëlektrificeerd.

Je vindt St. Mary’s Lighthouse op minder dan een kwartiertje rijden van de ferryterminal in North Shields.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie