Vergeet Folkestone niet

Folkestone ligt zo dicht bij de haven van Dover dat het voor velen slechts een stop is op weg naar de ferry (en naar huis). Maar het havenstadje is meer dan een plek om de laatste uren op Engelse bodem door te brengen. Daarom: maak er een bestemming van! 

Je kunt er heerlijk wandelen over The Leas, de boulevard die je aan de ene kant een fantastisch uitzicht biedt op het Kanaal en aan de andere kant op enkele statige panden die getuigen van een rijk verleden. De bovenstad heeft een verrassend museum, Folkestone Museum, waar je een boel interessants te weten komt over de geschiedenis van stad en omgeving. 

Creative Quarter 

Het is tegenwoordig in de benedenstad waar het bruist van het leven. Rond de haven valt er altijd wat te beleven (en te eten en te drinken). De steile en kleurrijke straat die van die haven naar de bovenstad leidt, herbergt vandaag een boel eigenzinnige winkeltjes, galeries, koffiehuizen en restaurantjes. De straat heet Old High Street, en dat zegt iets over de status die ze ooit had. Deze wijk wordt Creative Quarter genoemd en daar is niets over gelogen: hier spat de creativiteit van de kunstenaars en ondernemers er van af!  

Strekdam 

In lang vervlogen tijden voeren ferry’s naar Folkestone en stond op de strekdam een treinstation vanwaar scheepspassagiers meteen naar het binnenland werden gebracht. De ferry’s verdwenen en de dam en de stationsbuurt raakten in verval. Maar dat is verleden tijd. De hele buurt is gerenoveerd, de voormalige perrons en de dam worden nu in beslag genomen door kunstenaars, bars en pop-up restaurantjes. Op het eind van de dam staat een vuurtoren met daarop het veelzeggende zinnetje: ‘Weather is a third to place and time’. Drink daar een glas wijn met uitzicht op de White Cliffs en beloof dat je zult terugkomen. 

Wil jij ook Folkestone bezoeken? Folkestone ligt op twintig minuutjes rijden van de ferry in Dover. Boek hier jouw overtocht van Frankrijk naar Dover. 

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie