“We pakken die Engelsen!” – De Slag bij Medway

De Tocht naar Chatham of de Slag bij Medway, 20 juni 1667, Jan van Leyden (1669) (Rijksmuseum)

In juni is het precies 350 jaar geleden dat de Nederlanders onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter op de rivier Medway in Kent hevig slag leverden met de Engelsen. Die gebeurtenis staat vandaag in de geschiedenisboekjes als de Slag bij Medway of de Tocht naar Chatham. Van 7 juni tot 3 september loopt er in Chatham Historic Dockyards een tentoonstelling over.

De gebeurtenissen tussen 19 en 24 juni 1667 kaderen in de Tweede Engelse Oorlog. De Nederlanders stonden onder het bevel van de legendarische admiraal De Ruyter – zijn standbeeld staat in Vlissingen. Ze bombardeerden Sheerness in het noorden van Kent, zeilden de Theems op tot Gravesend en vervolgens de Medway tot in Chatham, op dat ogenblik de belangrijkste Engelse marinebasis. Daar brachten ze tientallen Engelse schepen tot zinken. De Engelsen vreesden dat de Nederlanders Chatham zouden platbranden en vervolgens zouden doorstoten naar Londen, maar dat deden Michiel De Ruyter en zijn manschappen gelukkig niet. De Slag bij Medway of Tocht naar Chatham betekende het einde van de oorlog tussen de Nederlanders en de Engelsen.

Chatham Historic Dockyards – met onder andere de geschiedenis van de Slag bij Medway

Chatham Historic Dockyard

In het ongelooflijk interessante maritiem museum Chatham Historic Dockyards wordt die hele geschiedenis uitvoerig uit de doeken gedaan in de tentoonstelling Breaking The Chain, die loopt van 8 juni tot 3 september. In die tentoonstelling zullen bruiklenen te zien zijn uit onder meer het Royal Museum Greenwich, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Maritiem Museum in Rotterdam en de Stichting Michiel de Ruyter.

Als je daar dan toch in de buurt bent, bezoek dan Upnor Castle, vanwaar de Engelsen de Nederlandse vloot op de Medway onder vuur namen. Op 10 en 11 juni wordt daar een stukje van de oorlog tussen Nederland en Engeland nagespeeld.

En loop eens langs bij het gratis toegankelijke Guildhall Museum in Rochester. Daar hangt een schilderij over de Slag bij Medway (al bestaat natuurlijk de kans dat dat schilderij tijdelijk verhuist naar de tentoonstelling in Chatham).

Chatham ligt op een uurtje rijden (75 km) van Dover.

OVERTOCHT NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie