Waar James Bond thuis is

Stel: je bent wat te vroeg in Dover voor de ferry naar Calais of Duinkerken. Wel, dan moet je eens naar St. Margaret’s-at-Cliffe. Ian Fleming, de schrijver van James Bond, vond het zo’n leuke plaats, dat hij er een villa kocht: op het strand, aan de voet van de witte kliffen.

St. Margaret’s-at-Cliffe

St. Margaret’s-at-Cliffe ligt op tien minuutjes rijden van Dover. Het dorp ligt boven op de kliffen. Drink en eet iets in The White Cliffs Hotel (of kom een hele dag te vroeg en blijf er een nachtje slapen), have a cuppa in Shellys Tea Rooms en haal in de dorpswinkel de sleutel voor een bezoekje aan het schattige kerkje St. Margaret of Antioch. Daar is onder meer een mooi glasraam te zien ter nagedachtenis van de drie inwoners van het dorpje die in 1987 omkwamen bij de scheepsramp van de Herald of Free Enterprise.

Moonraker

Er is slechts één weg naar het strand van St. Margaret’s. Het is een steile straat met enkele forse haarspeldbochten, maar beneden word je beloond met een fantastisch uitzicht. Het keienstrand nodigt uit tot nog een uurtje zonnen (voor je bij de ferry moet zijn), The Coast Guard is een prima pub voor je laatste pint, glas cider of een fish and chips op Engelse bodem, en het komen en gaan van ferry’s en andere schepen op het Kanaal is een fijn spektakel.

Rechts kun je tot bij enkele grotten in de kliffen (laat je niet insluiten door het getij!) en links, op het eind van de promenade, staat een witte villa met de rug tegen de kliffen gebouwd en de neus op het strand. Er staan borden die je waarschuwen hier niet verder te gaan: de afbrokkelende kliffen zijn levensgevaarlijk. Blijf toch nog maar even naar die door zon en zee geteisterde villa kijken. Hier kwam in 1945 Noel Coward wonen, de bekende Britse acteur, toneelschrijver, regisseur en componist van popmuziek. In 1951 verkocht hij zijn villa aan James Bond-schrijver Ian Fleming, die er woonde tot 1957. Het Bond-verhaal Moonraker uit 1955 situeerde hij in de omgeving.
Zo, en nu gauw naar de ferryterminal. Voor je te laat bent.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie