Nieuw stukje Engeland

Even buiten Dover komt de Kanaaltunnel boven. Bij de bouw ervan werd alle kalksteen uit de tunnel ter plaatse gedumpt, aan de voet van Shakespeare Cliff. Zo ontstond Samphire Hoe, een nieuw stukje Engeland van zo’n 30 hectare. Dat is vandaag een uniek natuur- en wandelgebied.

Er is slechts één manier om op Samphire Hoe te geraken: door een smalle en steile tunnel vanaf de A20 tussen Dover en Folkestone. Dwars door de white cliffs gaat hij! Het eerste wat je ziet als je beneden komt, zijn de gigantische ventilatie-installaties van de Kanaaltunnel. Iets verderop kom je bij een parkeerplaats en het bezoekerscentrum en kun je beginnen aan een wandeling op een stukje land dat voor 1991 niet eens bestond.

Uniek natuurreservaat

Dat stukje land aan de voet van de kliffen is vandaag de thuis van ruim 200 plantensoorten, 105 vogelsoorten en 35 vlindersoorten. Er grazen schapen op het kalkgrasland dat volgens natuurwetenschappers ‘duizend keer zeldzamer is dan een tropisch regenwoud’.

Het is geen lange wandeling die je op Samphire Hoe maakt. Daarvoor is dit reservaat te klein. Maar het is wel voldoende om een frisse neus te halen.

Zeemuur

Bemerk hoe groen (en begroeid) de kliffen hier zijn. Dat komt omdat ze nooit meer bedreigd worden door de zee, waardoor de kalksteenrotsen er ook niet meer afbrokkelen.

De zeemuur die dat nieuwe stukje Engeland bij elkaar houdt en beschermt, is een indrukwekkend bouwwerk. Een wandeling op die muur kan nu en dan een heus gevecht tegen de wind zijn. Als je bij rustig weer even over de betonnen borstwering kijkt, zie je diep beneden de zee tegen de platen klotsen. Bedenk daarbij dat het nu en dan gebeurt dat het water hoog boven de muur slaat. Op zulke momenten wappert op Shampire Hoe de rode vlag en is wandelen op de waterkering verboden.

Samphire Hoe ligt op tien minuutjes rijden van de ferryterminal in Dover. www.samphirehoe.com

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie