Ga eens naar… Hastings!

Hastings is een fascinerend kuststadje in East Sussex in Zuid-Engeland. Misschien herinner jij je uit de geschiedenisles nog wel de Slag bij Hastings (Battle of Hastings). Wel, dat Hastings dus.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de Slag bij Hastings echter niet daar, maar 13 kilometer landinwaarts, in Battle, heeft plaatsgevonden. Bovendien ging de Normandische koning Willem de Veroveraar niet in Hastings, maar in het nabijgelegen Pevensey aan land.

Keienstrand

Er valt in Hastings bijgevolg niets te zien van die historische gebeurtenis uit 1066, maar er zijn gelukkig een boel andere dingen. Zoals het keienstrand, The Stade genoemd, dat bezaaid ligt met vissersboten en -gerief omdat Hastings geen haven heeft.

Tegen de weg aan, aan de voet van de kliffen, staat een aardige verzameling net shops of net huts. Dat zijn ranke, in teer geverfde hutten waarin de vissers in vervlogen tijden hun netten te drogen hingen. Nu hoeft dat niet meer, want vissersnetten zijn tegenwoordig synthetisch. In The Stade haal je beslist je fototoestel boven. Je kunt er genieten van een heerlijke visschotel (pas op voor de zeemeeuwen!) met een glaasje witte wijn. Bezoek in de oude visserskapel zeker het Fishermen’s Museum.

De kliffen hoef je niet te beklimmen, neem gewoon de Victoriaanse lift (East Hill Lift). In het oude stadscentrum is er nog eentje: West Hill Lift. Het is een korte maar spectaculaire rit en boven wacht je een schitterend uitzicht.

Moderne pier

Nog op het keienstrand opende precies tien jaar geleden een knappe en moderne galerie die is gewijd aan (vooral) lokale kunstenaars: Hastings Contemporary.

De pier van Hastings brandde in 2010 helemaal af. In plaats van de oude herop te bouwen, kwam er een compleet nieuwe: de modernste pier van Groot-Brittannië! Die werd in 2017 niet voor niets bedacht met de Stirling Prize for Architecture, de meest prestigieuze architectuurprijs van het land.

Van de pier stap je zo de oude stad in. Wandel door George Street, met zijn talloze originele winkeltjes, restaurantjes en koffiehuizen. Ons favoriete plekje daar is Hanushka Coffee House, met muren vol boeken (die je kunt kopen).

Hastings ligt op 80 km (anderhalf uur rijden) van de DFDS-terminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie