Schotland = de hemel voor whisky liefhebbers

Whisky in Schotland

Whisky? Ik moest er eigenlijk nooit iets van hebben. Maar tijdens een studiereis naar Schotland maakte ik op een bijzondere manier kennis met deze drank, namelijk tijdens een tasting waarbij de drank werd gecombineerd met chocolade! Een bijzondere en heerlijke combinatie. Toen ik later tijdens een vakantie naar Schotland de rokerige Talisker-whisky proefde, was ik om, en nu lust ik soms wel zo’n lekkere dram. Ben jij ook een whiskyliefhebber? Dan moet Schotland zeker op jouw wishlist staan. Natuurlijk is deze bestemming het hele jaar door een aanrader, maar het hoogtepunt voor whiskyliefhebbers is de maand mei, waarin traditiegetrouw verschillende festivals rondom dit thema worden georganiseerd.

Festivals tijdens Mei – Whiskymaand

Whisky distilleerderij in Schotland

Spirit Of Speyside Whisky Festival

De regio Speyside telt meer dan 50 distilleerderijen, dé ideale plek voor een whiskyfestival dus. Je kunt hier onder meer deelnemen aan tastings. Meer info: www.spiritofspeyside.com

Islay Festival Feis Ile

Het festival bestaat al meer dan 30 jaar! Wat je kunt verwachten: traditionele muziek, ceilidhs, Gaelic lessen, golf, bowling én natuurlijk whiskytastings. Met open dagen van alle whiskydistilleries. Meer info: www.islayfestival.com

Distilleerderijen

Edradour distilleerderij in Pitlochry

Een must tijdens een vakantie naar Schotland is natuurlijk een bezoek aan een van de vele distilleerderijen. Een rondje navraag bij mijn collega’s – verstokte Schotland-fans – leverde de volgende insider-tips op:

“De Edradour distilleerderij is de kleinste distillery van Schotland, er werken maar drie mensen! De distilleerderij ligt vlakbij het mooie plaatsje Pitlochry.”

“In Crieff vind je de Glenturret Distillery, waar de bekende Famous Grouse wordt gestookt. De 3D presentatie is ook leuk voor kids.”

“Meer dan de helft van de Schotse malt whiskystokerijen zijn in Moray Speyside te vinden. Volg de Malt WhiskyTrail waar je de beste stokerijen van Schotland kunt bezoeken, waaronder de Strathisla Distillery.” – Kevin Ballentyne – Strathisla Distillery

Wist je dat…

Whisky cocktails

  • Schotland vijf regio’s kent waar whisky wordt gemaakt? Speyside, Highlands, Islay, Campbelltown en Lowlands. Speyside is de belangrijkste regio, daar wordt de helft van de Schotse whisky geproduceerd.
  • De vaten waar de whisky in wordt bewaard, smaak afgeven aan de drank? Het is dan ook een van de belangrijkste elementen in het stookproces!
  • De Schotten en Canadezen het over ‘whisky’ hebben, terwijl Ieren en Amerikanen het ‘whiskey’ noemen?
  • Whisky ook wel ‘levenswater’ betekent?

Zelf op whisky-reis naar Schotland? Boek dan een overtocht van IJmuiden naar Newcastle en je bent met een uurtje in Schotland!

Slàinte! (Proost!)

Overtocht naar Newcastle ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie