Rondreis Engeland: met een Ford Mustang Shelby 500GT van Newcastle naar Londen

Roadtrip Engeland

Of ik zin had om een Ford Mustang Shelby 500GT van Amsterdam terug naar Dagenham (vlakbij Londen) te sturen? Onder één voorwaarde: ik negeer het graafwerk van de Britten en Fransen onder het kanaal en neem de luxe DFDS-ferry van IJmuiden naar Newcastle. Ik ga tijdens mijn rondreis Engeland bewijzen dat geweldige rijwegen niet alleen op het continent bestaan.

Met de Ford Mustang Shelby aan boord

De Ford Mustang Shelby GT500 is een bijzondere sportwagen. De 662 pk sterke V8 met compressor is daar vooral debet aan, het is de meest krachtige productie-V8 ter wereld. Mocht je 662 pk veel vinden: het valt in het niet bij het vermogen van de vier machtige MAK/Krupp 8M552AK’s dieselmotoren die de King Seaways van DFDS door het water duwen. Elk van de motoren is zo groot als een garage. De 26.676 pk leverende achtcilinder lijnmotoren drijven twee aandrijfassen aan. Met z’n tweeën duwen ze de King met een topsnelheid van bijna 40 km/h door de golven richting Engeland.

In onze luxe commodore suite, diep in het stalen binnenste van de King, merken we er niets van. Na een prima steak in het Steakhouse aan boord en een warme douche op de kamer, slapen we de hele nacht door tot we aanmeren in Engeland.

Roadtrip Engeland

Rondreis door Engeland: van Newcastle dwars door North York Moors

Aan Engeland denk je niet gelijk wanneer je het over geweldige rijwegen hebt. Dat kun je beter wel doen. Van de kust bij Newcastle gaat de weg dwars door Yorkshire en het fotogenieke North York Moors National Park richting Londen. Een rondreis door Engeland van dik 600 kilometer. Er bevindt zich niets anders voor de monsterlijk opbollende motorkap van de Shelby dan door de heuvels slingerend asfalt en kilometers Calluna Vulgaris – paarse heide. De enige zichtbare levende wezens in de wijde omgeving zijn enkele tientallen schapen.

De basis voor dit prachtige testcircuit werd 205 tot 148 miljoen jaar geleden gelegd. De rotsachtige ondergrond van de Moors is inmiddels begroeid met de liefelijke heide, die de ruwheid van de natuur nog eens extra aanzet. Geen bomen, geen bebouwing. Heide, een woeste lucht en verder alleen nog een smalle, lege baan asfalt slingerend tussen de heuvels door, de glooiingen van de aarde volgend. Hemelse rijwegen.

Roadtrip Engeland

Pittoreske Engelse dorpjes

De ruige schoonheid van de The Moors staat in zwaar contrast met de pittoreske Engelse dorpjes die we onderweg doorkruisen. De woestheid van de natuur roept een warmte in de bewoners op die zijn weerga niet kent. “Isn’t that a Shelby, love?”, vraagt de oudere dame die me in hotel The Black Swan van een perfect gemixte gin and tonic voorziet.

Voor morgen staat er nog een lange snelwegetappe naar de hoofdstad op het programma. Daar zal de GT500 laten zien dat hij naast een monster ook nog eens een prima reisauto is. Voor vandaag is de meest krachtige productie-V8 aller tijden nog even waar hij thuishoort: op een van de mooiste plekken in Europa waar je ongestoord (hard) kunt rijden. Plan je een rondreis in Europa, haal het dan niet in je hoofd om Engeland te negeren.

– Gastblogger Arjan Kropman van Auto Review

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie