Zo mooi is… Yorkshire!

Schitterend Yorkshire heeft ontzettend veel te bieden. Een top 5?

  1. Natuurwonder Malham Cove
  2. De indrukwekkende York Minster
  3. De groene dalen van Yorkshire Dales National Park
  4. Het pittoreske Bolton Abbey
  5. De schitterende tuinen van Fountains Abbey

Malham Cove

Tour de France in Yorkshire

Dat de Tour de France dit jaar start in Yorkshire is een goeie reden om daar eens naartoe te reizen – nu, of als de Tourgekte er achter de rug is. De Tour start op 5 juli in Leeds voor een rit naar Harrogate. ’s Anderendaags gaat het van York naar Sheffield en de derde dag op Britse bodem wordt Cambridge-Londen.

In Yorkshire, waar de eerste twee ritten worden gereden (Leeds-Harrogate en York-Sheffield), zijn ze zeer in hun nopjes met de doortocht van de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Het biedt hen de kans aan de wereld te tonen hoe prachtig hun stukje wereld wel is. Enkele voorbeelden?

Kaasmakerij Wensleydale Creamery in Hawes

Van Leeds naar Harrogate

De eerste etappe start in Leeds, een trendy stad met een wapenmuseum dat je niet mag missen: het Royal Armouries Museum. Daarna raast de Tourkaravaan voorbij het schitterende Harewood House, een natuurwonder dat Malham Cove heet, de kaasmakerij waar Wallace en Gromit hun voorraad inslaan en het indrukwekkende Fountains Abbey, om te finishen in het voormalige kuuroord Harrogate waar je naar de heerlijke gerenoveerde victoriaanse baden kunt.

Kalkstenen 'plaveisel' in Yorkshire Dales National Park in Malham

Van York naar Sheffield

De renners hebben geen tijd om van al dat moois onderweg te genieten. Jij wel. Neem dus ruim de tijd voor York, met als must sees de minster, het National Railway Museum en Yorvik, een belevingsmuseum over de tijd dat de Vikingen hier de baas waren. Bolton Abbey is een pittoresk plaatsje, en in Saltaire tref je naast de voormalige textielfabriek een perfect bewaard 19de-eeuws arbeidersstadje. In Haworth moet je absoluut het huis bezoeken waarin de beroemde schrijversfamilie Brontë woonde (Wuthering Heights en Jane Eyre, weet je wel?). En dan is er nog het National Coal Mining Museum for England in Overton: alles over de bewogen geschiedenis van de koolmijnen en, onder leiding van een voormalige kompel, een bezoek aan een échte mijnschacht, diep onder de grond.

Laat me weten over welke van deze bestemmingen je meer wilt weten en een volgende keer vertel ik er hier over.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

OVERTOCHT NAAR NOORD-ENGELAND ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

2 Reacties Schrijf een reactie

    • Beste heer Wynants, momenteel is ons blog enkel in het Nederlands beschikbaar. Ik zal er in ieder geval voor zorgen dat u vanaf nu geen Nederlandse nieuwsbrieven zult ontvangen, maar Franse. Mijn excuses voor het ongemak! Met vriendelijke groet, Sandra Nota

Geef een reactie