Net als in de film…..

Ardverikie Castle

Een droom komt vandaag uit. Het kasteel dat dramatisch voor me opdoemt, ken ik als Glenbogle uit de tv-serie Monarch of the Glen waar ik als tiener in de jaren ‘90 naar keek. Ook is Ardverikie Castle kort te zien in de nu populaire serie Outlander. Maar ik werd er vooral verliefd op nadat ik de film Salmon fishing in the Yemen uit 2011 (naar het boek van Paul Torday) zag, met Ewan McGregor en Emily Blunt.

Sprookjeskastelen

Het lot bracht me naar Newtonmore. Nou ja, eigenlijk was het dankzij de organisatie van House Sitters UK waardoor ik hier ben om voor de katten Minnie en Marley te zorgen. Mijn gewoonte is om, voor ik op reis ga, uit te zoeken wat er in de buurt te doen en te zien is. Je begrijpt mijn enthousiaste reactie toen ik erachter kwam dat dit kasteel maar op een half uur van de woning zou zijn! Die kans kon ik niet laten gaan. Dus nam ik contact op met Phil, de manager van Ardverikie Estate, en vroeg of het mogelijk was het kasteel te bezoeken.

Zand in de Schotse Hooglanden

Estate-manager Phil laat mij in zijn zilveren pick-up een deel van het terrein zien. Ardverikie Estate bestaat uit 15.000 hectare (vooral bebost) land en Loch Laggan waar Ardverikie Castle aan ligt. Het vergt een creatief brein om het landgoed te laten draaien. Een hydro elektriciteit generator voorziet 5000 huizen in de omgeving van stroom. Daarnaast wordt het landgoed in stand gehouden met commerciële boswachterij en het verhuren van vakantiecottages. Terwijl hij dit vertelt, rijdt hij bij het meer het strand op. Jawel, een heus strand in de Cairngorms. Het schijnt dat dit het grootste inlandse strand van Europa is. Vanwege de schoonheid van dit unieke landschap en het feit dat er geen getijstroom is, maakt dit een geliefde filmlocatie. Nog zo’n belangrijke bron van inkomsten.

Ardverikie Estate

Toegang tot een andere wereld

Ook al doet de slagboom aan het begin van het bos anders vermoeden, het gebied is vrij toegankelijk voor publiek. Auto’s mogen er niet op, maar er zijn nog steeds twee mogelijkheden om dit prachtige bos en het kasteel te bewonderen.

De eerste optie is door het huren van een vakantiecottage op Ardverikie estate. Toeristen uit de hele wereld komen naar deze idyllische plek om zich voor een ogenblik in een andere wereld te wanen. Weg van de drukte, met niets anders dan ongerepte natuur. Een bijzondere cottage is Gatelodge, een victoriaanse cottage. Door de sierlijke bouwstijl en de torens noem ik het eerder een miniatuur-kasteel. Elk moment verwacht ik dat Doornroosje door de witte houten voordeur naar buiten komt.

Gatelodge

Wandelen in een wondere wereld

Een tweede mogelijkheid om het landgoed te betreden, is te voet of per fiets. De auto parkeer je iets verderop aan de A86 en vanaf daar loop je terug het bos in. Er zijn wandelroutes variërend van 1,75 tot 13,5 mijl. Vanaf het openbare bospad heb je het negentiende eeuwse kasteel, waar nog steeds afstammelingen van de oprichter wonen, goed in het vizier. De binnenkant, de tuin aan de voorkant en de oprijlaan zijn niet begaanbaar. Alleen bij hoge uitzondering, wanneer de familie er niet is, mogen gasten die in een van de cottages verblijven binnen een kijkje nemen.

It’s my lucky day

Ik ben een mazzelaar. Phil laat me de voorkant van het kasteel zien. We lopen door een hek de tuin in en wat een uitzicht! Het gazon ligt pal aan Loch Laggan. Dit is officieel de voorkant van het kasteel. Stiekem vind ik de achterkant veel indrukwekkender, met de romantische torens. Vooral vandaag met de laaghangende wolken waar de bergtoppen zich achter verstoppen, zorgt het voor een mysterieus beeld. Zo Schots! Ik kan er niets anders van maken.

Loch Laggan

Teatime!

Na de rondleiding neem ik afscheid van Phil en stop ik op de terugweg naar mijn tijdelijke huis bij Mac Kechnie’s coffee bothy and gallery in het gehucht Laggan. Het is theetijd. De eigenaren Stuart en Gordon verwelkomen me hartelijk in hun authentieke winkel/galerij/lunchroom. Dit pand blijkt ook als filmset gediend te hebben voor Monarch of the Glen.

Mac Kechnie’s coffee bothy and gallery

Terwijl ik geniet van de heerlijke appeltaart staar ik naar de berg voor me. Bovenop zie ik een puntig voorwerp en de heren vertellen me het verhaal erachter. Op deze berg staat het Ewen MacPherson monument, de twintigste chieftain van de MacPhersons in de negentiende eeuw. Het stenen monument voor zijn vrouw staat op de andere berg, geplaatst na hun overlijden. Het romantische verhaal gaat dat ze zo naar elkaar kunnen kijken tot in de eeuwigheid. Nu maar hopen dat ze echt van elkaar hielden. Maar vandaag is er geen plek voor cynisme, vandaag is een dag waarin sprookjes lijken te bestaan.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie