Berwick-upon-Tweed: noordelijker kan niet

De meest noordelijke stad van Engeland is Berwick-upon-Tweed in Northumberland. Voor velen onderweg naar Schotland is ze slechts een uitrit op de A1. Maar wie die uitrit een keertje neemt, komt in een aangenaam stadje terecht.

Berwick is een grensstadje op de monding van de rivier Tweed die kilometers lang de grens bepaalt tussen Engeland en Schotland. Die strategische ligging is meteen de verklaring voor de velen fortificaties die de stad kent. De oude vestingstad is nog volledig ommuurd en dat is een attractie op zich: je kunt namelijk op die muren de hele stad rondlopen. Dat is een fijne wandeling die je langs veel onvermoede plekjes voert en je een steeds wisselend uitzicht op de stad, de rivier Tweed en de Noordzee biedt. De oude (spoorweg)bruggen over de Tweed zijn een plaatje! Wie een extra kilometertje aan zijn wandeling wil toevoegen, loopt de pier van Berwick op, letterlijk tot bij de plek waar de Tweed zich overgeeft aan de zee. Met een beetje geluk ontmoet je daar een zeehond of twee. Ik heb er zelfs een keertje een dolfijn gezien.

Garnizoen

De voormalige garnizoenstad Berwick heeft steeds leukere eetzaken en er zijn een paar slagers waar ze verse haggis verkopen – Scotland is amper een paar kilometer hier vandaan. In het Berwick-upon-Tweed Museum and Art Gallery kom je veel interessants te weten over de turbulente geschiedenis van de stad en in de oude legerkazerne Berwick Barracks wordt uit de doeken gedaan hoe het leger de stad en Engeland eeuwenlang tegen de Schotten heeft beschermd.

Niks leuker in Berwick dan een mooie zomerdag eindigen met een glaasje wijn (of iets anders) op de oude kaaien langs de Tweed. Enjoy!

Volgende keer vertel ik hier over een spectaculaire en zeer ongewone brug over de rivier Tweed, niet ver van Berwick vandaan.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie