Lekker swingen

Union Chain Bridge

Op de grens met Schotland, zo’n tien kilometer landinwaarts vanaf Berwick-upon-Tweed in Northumberland, hangt een prachtige brug over de River Tweed. Ooit was de Union Chain Bridge noodzakelijk om vlot van Engeland naar Schotland te reizen, vandaag vooral een bezienswaardigheid. Gaat dat zien!

De brug (en de River Tweed) oversteken, betekent letterlijk de grens oversteken tussen Engeland en Schotland. De Union (Chain) Bridge ging open in 1820 en verkortte voor de reizigers de reis naar noord of zuid in één klap met ruim 32 kilometer. Bij haar opening was de brug met een lengte van 137 meter de langste metalen hangbrug ter wereld. Het kunstwerk hing toen aan ijzeren kettingen en was een ontwerp van navyofficier Samuel Brown die na zijn carrière in het leger een staalfabriek was begonnen.

Wiebelbrug

Uit veiligheidsoverwegingen hangt de Union Bridge vandaag niet meer aan ijzeren kettingen maar aan stalen kabels die geregeld worden gecontroleerd op hun stevigheid. Dat is goed nieuws, want het betekent dat de brug nog altijd kan worden gebruikt. Je kunt er zelfs met de auto over (als die niet te breed is). Het geeft wel een raar gevoel in je buik. De brug wiebelt namelijk als je erover rijdt (één auto tegelijk!). Ik heb al bestuurders gezien die het ritje enkele keren doen – alleen voor het gevoel!

Auto’s mogen niet stilstaan op de brug, dus als je van het uitzicht op de Tweed wil genieten, moet je je auto voor of na de oversteek even aan de kant zetten en even de brug op lopen.

Dus, wie deze zomer vanaf de DFDS-terminal in Newcastle via de M1/A1 naar het noorden rijdt: de Union Chain Bridge is beslist dat ommetje waard!

Volgende maand blijven we even in de buurt, net over de grens in Schotland: Paxton House!

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie