Zomer in Schotland

Heb je al plannen voor je zomervakantie? Of ben je last minute nog naar iets opzoek? Misschien is Schotland wel iets voor jou! De zomer is de tijd van het jaar voor een roadtrip, een vakantie aan de kust of misschien wel een eilandavontuur.  

Een roadtrip geeft je alle mogelijkheid om de ongelooflijke diversiteit van Schotland te ontdekken. Met je eigen auto liggen de bestemmingen aan je voeten. Dompel jezelf onder in de wereld van kastelen en paleizen en hun fascinerende geschiedenis. 

In ons blogartikel geven we je precies de juiste tips over de beste plaatsen om te bezoeken, evenals ideeën voor je reisplannen. Aan jou de keuze!   

Schotland in de zomer  

Vooral in juni, juli en augustus en september behoort het zomerweer tot de warmste maanden in Schotland, met gemiddelde temperaturen tussen 15°C en 17°C. Omdat Schotland hoog in het noorden ligt, zijn de dagen in de zomer lang en duurt de schemering ook langer. In het noorden van het land krijgt Lerwick op Shetland op midzomerdag ongeveer vier uur meer daglicht dan Londen. In het uiterste noorden van Schotland is het in deze tijd van het jaar niet volledig donker. Dankzij de langere dagen kun je veel meemaken tijdens je zomervakantie in Schotland.  

Vooral september is verrassend met zijn zachte weer. Misschien is de ontspannende nazomersfeer precies wat je nodig hebt, vooral als je het liever rustig aan doet op vakantie. 

Kamperen in Schotland  

Wildkamperen is nog steeds toegestaan in Schotland. Ga op avontuur en neem een tent mee, zoek een afgelegen plekje en breng de nacht in de buitenlucht door. Of huur een kleine camper en reis van camping naar camping. Er zijn tal van plaatsen waar je met een camper kunt overnachten tijdens je rondreis Schotland. Met wildkamperen kun je afgelegen gebieden met prachtige landschappen verkennen en één worden met de natuur. Beleef een echt avontuur onder de sterrenhemel! 

DFDS Tips! – Plaatsen om te ontdekken en leuke festivals/evenement   

Shetland Eilanden  

Shetland is een heel bijzonder deel van Schotland. Juli en augustus zijn de beste tijd om deze prachtige eilanden te bezoeken. De ongeveer honderd eilandjes liggen op de 60e breedtegraad, net als Siberië of het zuidelijke puntje van Groenland. Vooral in de zomer geniet je van 4 uur meer daglicht – de zonsopgang begint vroeg in de ochtend rond 5 uur en je beleeft een prachtige zonsondergang rond 10 uur ’s avonds. Wat kan er zo fascinerend zijn aan het leven op deze afgelegen eilanden? Neem de tijd en ontdek wat deze eilanden zo uniek maakt. Steile kliffen, woeste zeeën en Vikingen kenmerken het eiland. Door hun onbeschermde ligging in de Noord-Atlantische Oceaan hebben de Shetlandeilanden zeer veranderlijk, vaak extreem weer. Zonneschijn en milde temperaturen kunnen binnen enkele uren worden vervangen door hevige stormen of dichte mist. Wees voorbereid met de juiste kleding, want Shetland kan tot 4 seizoenen op één dag meemaken.   

Edinburgh   

“Dit is een stad van veranderend licht, veranderende luchten, plotselinge doorkijkjes. Een stad zo mooi dat het nooit faalt om je hart te breken.”  Alexander McCall Smith 

Edinburgh Festival  

Als je je reis in augustus plant, raden we je het Edinburgh Festival aan. Het internationale festival presenteert een programma met de beste artiesten en gezelschappen in dans, opera, muziek en theater. Bezoek ook de wereldberoemde en unieke Royal Military Tattoo – de shows op zaterdagavond sluit af met spectaculair vuurwerk. Welke dag je ook wilt gaan, kaartjes moet je ruim van tevoren kopen om teleurstelling te voorkomen – ze zijn snel uitverkocht! 

Wandelen door Edinburgh naar Edinburgh Castle  

Natuurlijk moet je Edinburgh’s bezienswaardigheid Edinburgh Castle zien. Wandel over Calton Hill. Vanaf daar heb je een ongelooflijk uitzicht over de stad en het kasteel. Omgekeerd heb je vanaf Princess Street Gardens een gaaf uitzicht op het kasteel van onderaf. 

En als je graag op het platteland bent, kun je een wandeling van enkele uren plannen langs de beek Water of Leith. Van hieruit kun je langs Dean Gardens naar de zee in Leith wandelen. Onderweg ontdek je typisch Schotse en bijzonder mooie dorpjes. Onderweg kom je ook langs de botanische tuin – zeker een bezoekje waard!   

Glenfinnan Viaduct  

Met de trein door de Schotse Hooglanden reizen is een geweldige manier om van de vele niet te missen uitzichten van de regio te genieten. De schilderachtige West Highland Railway Line verbindt Glasgow met de stad Fort William en de havens van Oban en Mallaig. Het landschap alleen al is de reis waard, en je zult veel uitzichten zien waarvan je alleen per trein kunt genieten omdat er geen wegen zijn.  

De route passeert ook enkele van de meest bescheiden en afgelegen stations van Groot-Brittannië, en Harry Potter-fans zullen blij zijn met de kans om het beroemde Glenfinnan Viaduct over te steken, net zoals de Zweinsteinexpres al zo vaak heeft gedaan. Geef jezelf een break en koop een ticket voor de beste treinrit door Schotland.    

Wil jij deze zomer zelf Schotland ontdekken? Boek dan hier je overtocht 

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie