Leeds, stad voor alle seizoenen (met voor elk wat wils)

Leeds Civic Hall

Zin in een citytrip? In de winter? Mag ik u dan misschien Leeds aanraden? Deze aantrekkelijke stad in West Yorkshire heeft alles wat je zou kunnen bekoren: kunst en cultuur, architectuur, restaurants, pubs, tearooms en winkels om van te duizelen. Let’s go!

Ik heb eigenlijk een halve website nodig om te vertellen waarom je echt eens naar Leeds moet. Leeds Art Gallery en het ernaast gelegen Henry Moore Foundation zijn een (gratis) bestemming voor al wie houdt van kunst, modern en klassiek, van beroemde meesters en van beeldhouwwerken van Henry Moore. Op een boogscheut daarvandaan vind je in een indrukwekkend gebouw het fijne Leeds City Museum, waar je alles verneemt over de geschiedenis van deze voormalige industriestad. Een beetje buiten het stadscentrum (maar heel makkelijk te voet te bereiken) vind je in een oude brouwerij The Tetley, een galerij met moderne kunst.

Winkelgalerijen

O, wat staan er mooie gebouwen in Leeds. Leeds Town Hall, Leeds Civic Hall: gaat dat zien! Leeds City Markets: een reusachtige overdekte markt met honderden stalletjes in het centrum van de stad – loop er eens doorheen!

Leeds City Markets
Leeds City Markets

Eén gebouw moet je beslist van de binnenkant bekijken: Leeds Corn Exchange. Deze grote, ovaalvormige voormalige graanbeurs is vandaag helemaal gerestaureerd en telt enkele quirky winkeltjes. En nu we toch bij de winkels zijn aanbeland: Leeds staat bekend om zijn Victoriaanse winkelgalerijen. Nergens in Groot-Brittannië vind je er zo veel bij elkaar: prachtig gedecoreerde overdekte winkellanen met flashipstores van bekende merken – let toch maar een beetje op je portemonnee. Loop zeker eens langs bij het luxe-warenhuis Harvey Nichols – kijken kost niets.

Wapens!

Als je tijdens je bezoek aan Leeds maar tijd hebt voor één museum, ga dan beslist naar The Royal Armouries Museum. Het ligt even buiten het stadscentrum (even wat kanaaltjes over en je bent er te voet in een minuutje of twintig) en herbergt een ongelooflijke verzameling wapens, pantsers en schilden. Geen saaie opeenstapeling van voorwerpen maar boeiende verhalen over hoe bewapening (en de bescherming tegen wapens) een grote rol hebben gespeeld in de wereldgeschiedenis. Sommige van de tentoongestelde voorwerpen spreken ronduit tot de verbeelding.

Royal Armouries Museum

Daarna: eten en drinken! Leeds heeft echt voor elke smaak iets.

Leeds ligt op 170 km van de ferryterminal in Newcastle en op 450 km van die in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie