UNESCO in Zuidoost Engeland

Kathedraal van Canterbury

Hou jij van geschiedenis en van reizen? Dan zou je echt een bezoek moeten brengen aan het zuidoosten van Engeland. Het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk in totaal 31 bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In het zuidoosten van Engeland, in Kent en in Londen, vind je een aantal van deze bijzondere plekken met een rijke historie.

Van de Middeleeuwen tot de Romantiek

De eerste stop in het zuidoosten van Engeland is Canterbury. Gelegen op een korte afstand van Dover. Deze stad in Kent is de thuisbasis van een indrukwekkende 15e-eeuwse kathedraal, die door UNESO wordt omschreven als “een wonderbaarlijke mix van de Romaanse en Gotische architectuur”. De kathedraal werd in 1011 zwaar beschadigd door de Vikingen en na een brand in 1067 werd de kathedraal volledig herbouwd in de Engelse gotische stijl. Aartsbisschop Thomas Becket werd in 1170 vermoord in de kathedraal van Canterbury, mede hierdoor is Canterbury van belang als pelgrimsoord. Na de moord en de heiligverklaring van Becket transformeerde de kathedraal en trok het pelgrims uit heel Europa.

Canterbury Cathedral
Canterbury Cathedral

In de buurt van Kent vind je ook de abdij van St. Augustinus. De ruïnes van de Abdij van St. Augustinus zijn belangrijke getuigen van de vroege geschiedenis van het christendom in de Angelsaksische landen.

Ook kun je de kerk van St. Martin bezoeken. Deze is erkend als de oudste kerk in Engeland. Vermoedelijk bestond deze kleine kerk al in de vierde eeuw. Je kunt er namelijk delen uit de romaanse tijd terugvinden.

De kathedraal van Canterbury, de Abdij van St. Augustinus en de St. Martinuskerk kregen in 1988 de status Werelderfgoed en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Londen

In Londen vind je de Tower of London, een van de meest bekende Engelse monumenten. Dit fort is gebouwd door Willem de Veroveraar. Dit vierkante stenen fort moest bescherming bieden tegen de Normandische veroveraars. Daarna deed de Tower dienst als gevangenis, garnizoen en koninklijk paleis. Tegenwoordige worden in de Tower de Britse kroonjuwelen tentoongesteld aan toeristen van over de hele wereld.

Tower of London
@VisitBritain/Historic Royal Palaces

Andere bezienswaardigheden in Londen die op de Werelderfgoedlijst staan zijn Maritime Greenwich, bestaand uit het National Maritime Museum en het Royal Observatory (centrum voor wetenschap uit de 18e eeuw) en het Palace of Westminster. Ook de Royal Gardens of Kew staan op de lijst, perfect voor een mooie wandeling.

Honderd kilometer ten westen van Londen ligt het Blenheim Palace in Oxforshire, een prachtig kasteel uit 1722 in de stijl van de Engelse romantiek. De prachtige tuin is gemodelleerd naar de tuinen van Versailles.

Blenheim Palace
Blenheim Palace
BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie