Herbeleef de Tweede Wereldoorlog in Eden Camp

In Yorkshire, aan de rand van de North York Moors, bevindt zich een van de grootste musea gewijd aan de Tweede Wereldoorlog: Eden Camp. Wat deze ‘attractie’ helemaal uniek maakt: ze is gevestigd in een voormalig krijgsgevangenenkamp uit diezelfde oorlog.

Prisoners of War Camp 83 bestond uit 45 barakken en werd in 1942 door het Britse leger opgebouwd om er Italiaanse en Duitse krijgsgevangenen in onder te brengen.

In 1986 werden de barakken gekocht door een zakenman die er een fabriek wilde bouwen, maar toen hij op een keer het bezoek kreeg van drie Italianen die tijdens de oorlog in Eden Camp gevangen hadden gezeten, besliste hij om de barakken te redden en er een museum in onder te brengen.

Nadenken

Wat voor een museum! In de 35 (van de 45) overblijvende barakken wordt vandaag thematisch de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uit de doeken gedaan. In de ene barak leer je iets over luchtaanvallen, in de andere iets over eten in tijden van oorlog of over de muziek uit de tijd van toen. Komen ook aan bod: medische hulpverlening, vluchtelingen, krijgsgevangenen (of course!), vrouwen en kinderen, strategie, gasaanvallen… In één barak kun je oude kranten uit die tijd raadplegen, een andere is ingericht als herdenkingskapel, waar stilte en bezinning op hun plaats zijn: indrukwekkend!

Naast de barakken is een prefabhuisje uit 1946 te zien: zo leefden de mensen die tijdens de oorlog huis, have en goed waren kwijtgespeeld.

Eden Camp is meer dan een ‘leuke attractie’. Het doet je nadenken over een tijd die geen mens nog wil meemaken.

Eden Camp bevindt zich in Malton, zo’n 30 km ten noordoosten van York. www.edencamp.co.uk

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie