Andere tijden Golf – uit Golfers Magazine

Als je van golf houdt, heb je vast wel eens van de Ryder Cup gehoord. De tweejaarlijkse wedstrijd tussen Europa en de VS is altijd een groot spektakel en wordt om de beurt in Amerika of bij ons gehouden. In het noorden van Engeland liggen vier golfbanen op een rij die de allereerste wedstrijden hebben georganiseerd: Ganton, Moortown, Lindrick en Southport & Ainsdale. Golfers Magazine ging voor ons eens kijken.

De boot

Met de ferry op golfvakantie is perfect. Je stapt met al je spullen in IJmuiden op, drinkt een glaasje, gaat ontspannen dineren en laat je daarna door de golven in slaap deinen om de volgende dag uitgerust en met een goed ontbijt in je mik wakker aan te komen in Newcastle. Kun je gelijk los aan de andere kant van de Noordzee, want daar liggen de banen voor het oprapen.

Ganton

Ganton Golf Club ligt op ruim twee uur rijden ten zuiden van Newcastle. Het ligt in The Vale of Pickering, een prachtig glooiend landschap die gevormd is in de laatste IJstijd. De club stamt uit 1891, toen golfers nog met hun paard en stokken op de trein vanuit Scarbourough kwamen om te spelen. Als de laatste trein in de buurt was, luidde iemand de bel om ervoor te zorgen dat niemand te laat kwam.

Ganton is een pracht van een natuurlijke golfbaan waar veel grote wedstrijden zijn gespeeld. Het lijkt een beetje op een linksbaan, met prikkelbosjes, diepe bunkers en altijd wind. Op hole 12 heb je een prachtig uitzicht over de hele vallei en kun je tot de zee aan toe kijken. In het clubhuis hangen veel memorabilia van de Ryder Cup maar vooral ook van de legendarische Harry Vardon die hier zeven jaar de professional was. Vardon won meer dan honderd jaar geleden alles wat er te winnen viel.

Lindrick

Dik een uur links rijden naar het westen ligt Lindrick, tussen Sheffield en Worksop. Sheffield was rond 1890 groot geworden door de staalproductie en het was een stad van ondernemers, daadkracht en welvaart. Een paar ondernemers richtten in 1891 een gentlemen’s club op, met golfbaan want dat was cool aan het einde van het Victoriaanse tijdperk.

Lindrick is nog steeds een beetje een exclusieve club, maar je bent als gast van harte welkom. De leden zijn een stel geluksvogels. Hun baan ligt op een kalksteen en zand en dat betekent dat je er altijd kunt spelen. Lindrick is een pracht van een strategische parkbaan, met leuke watertjes, interessante hoogteverschillen en mooie strakke greens. De laatste hole is één van de mooiste van Engeland, met een prachtig uitzicht op het clubhuis.

Moortown

Van Lindrick naar Moortown is niet ver. Het is van Sheffield naar Leeds, van de stad van staal naar die van textiel. Ook daar vinden ze het rond 1900 tijd voor een golfbaan, en ze vragen Alistair McKenzie, een lokale dokter en beginnend architect om de baan aan te leggen. McKenzie groeit later uit tot één van de meest beroemde architecten ter wereld en zou onder andere Royal Melbourne en Augusta National ontwerpen.

Om meer leden te trekken en geld in te zamelen voor het project, bouwt McKenzie eerst één spectaculaire hole en noemt die Gibraltar. De hole doet denken aan de rotsen van de stadsstaat ten zuiden van Spanje. Het plan werkt, het geld stroomt binnen en met de rest van zijn budget bouwt McKenzie een pracht van een golfbaan in de moerassige vallei van Moortown. Als dank hebben ze de prachtige bar in het clubhuis naar hem vernoemd.

Kijk daar even om de hoek ook, voor een biljartkamer. Spelletjes spelen doen de leden hier graag, de Fur & Feather night was heel lang legendarisch hier…

default

Southport & Ainsdale

S&A, zoals de leden hun club graag noemen, was twee keer de gastheer van de Ryder Cup, in 1933 en in 1937. Aan de westkust van Engeland vind je meer fantastische golfbanen, dus het publiek had veel kennis van de sport en daarom werd S&A gekozen toen de wedstrijd nog niet zo bekend was. In tegenstelling tot hun buren van Hillside en Royal Liverpool is Southport een stuk minder chic. Het is eerder een gezellige vereniging dan een prestigieuze.

Chic of niet, Southport & Ainsdale is een droom van een linksbaan met wuivend helmgras, prachtige duinen en heerlijke blinde afslagen. De meest beroemde hole heet Gumbleys, met een enorm duin midden in de hole. Ergens in de jaren dertig wilden sommige leden het duin vlak maken zodat ze green konden zien. Golf director Hobart Gumbley wilde er niks van hebben, en later hebben ze als dank de hole naar hem vernoemd. Het is een prachthole. Ook op S&A hangt het clubhuis vol met herinneringen aan die hele grote Ryder Cup wedstrijden.  Ze zijn er reuze trots op.

Gaan

Je kunt overal golfen in Engeland natuurlijk, maar golf op een historische baan heeft altijd iets extra’s. Als je dat leuk vindt, dan is een roadtrip door Engeland echt heel leuk. Er zijn kleine hotelletjes genoeg te vinden, en als je van tevoren even belt ben je op bijna alle golfbanen wel welkom. En ga lekker met de ferry en de auto, kun je net zoveel of zo weinig spullen meenemen als je wilt. Links rijden, dat went wel.

Dit blog is een superkorte versie van het artikel Andere Tijden Golf in Golfers Magazine nummer 7 die uitkwam op 30/8/2023.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie