Chartwell: hier woonde Winston Churchill

In het noordwesten van het graafschap Kent, op een boogscheut van Londen, staat het landhuis dat ooit de thuis was van sir Winston Churchill, de bekendste politicus die Groot-Brittannië en zelfs de wereld ooit heeft gehad. Bezoek huis en landgoed en neem een duik in de geschiedenis.

Chartwell heet het en het dankt zijn naam aan de bron die er zich bevindt: Chart Well.

Winston Churchill kwam hier in 1921 een kijkje nemen toen het landgoed te koop stond. Hij werd er terstond verliefd op en kocht Chartwell in 1924. Veel van de tuin en het huis verbouwde hij eigenhandig. De politicus woonde er graag. “A day away from Chartwell is a day wasted”, moet hij ooit hebben gezegd.

Souvenirs

Op het landgoed is veel te zien. Er zijn het uitzicht en de heerlijke tuin, er is het schildersatelier (!) van Churchill en er is natuurlijk, kers op de taart, het huis waar hij tot 1965 heeft gewoond. Het landhuis hangt en staat vol kunstwerken, foto’s en schilderijen met de afbeelding van Churchill en memorabilia die iets te maken hebben met zijn beroemde bewoner. In de hal bijvoorbeeld ligt een gastenboek met daarin notities van onder anderen acteur Laurence Oliver en de Amerikaanse president Harry S. Truman. En overal zie je geschenken die Churchill kreeg, vaak uit dankbaarheid voor de bevrijding (van de Tweede Wereldoorlog).

Kamers

De kamers van Chartwell zijn gebleven zoals ze waren toen Churchill, zijn vrouw Clementine en hun vier kinderen er woonden. Twee kamers zijn ingericht als een museum. Daar is onder meer de Nobelprijsmedaille te zien die hij in 1953 kreeg, plus allerlei geschenken van wereldleiders als de Amerikaanse president Roosevelt, de Franse president De Gaulle, de Duitse bondskanselier Audenauer, de Russische premier Stalin en de Ethiopische keizer Selassie. In de tweede museumkamer hangen Churchills uniformen: voor elke officiële titel eentje.

Een bezoek aan het huis eindigt bij een kleine tentoonstelling over de familie Churchill. Het meest sprekende voorwerp is hier ontegensprekelijk zijn … sigarenknipper!

Chartwell ligt op het grondgebied van het plaatsje Westerham, waar op het dorpsplein een monumentaal standbeeld staat voor zijn beroemdste inwoner.

Chartwell bevindt zich op ruim 100 km van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie