Petworth House: niet alleen voor kunstliefhebbers

Een landhuis dat diende om te imponeren, gelegen in een indrukwekkende landschapstuin en makkelijk te bereiken vanuit Londen (want daar kwamen de meeste gasten vandaan). Petworth House & Park in West Sussex. Gaat dat zien!

Het landgoed Petworth is vandaag in handen van de National Trust maar in de 12de eeuw kwam het in bezit van de familie Percy, die we kennen als de hertogen van Northumberland. Alnwick Castle is vandaag nog altijd hun stek in Northumberland en Syon Park House hun zomerresidentie in Londen.

Kunst

Wie al eens in Alnwick Castle is geweest, herkent in Petworth House wel enkele Percy’s die daar aan de muur hangen. Voorts zit het gigantische gebouw volgestouwd met kunst van de bovenste plank. Je vindt er Hollandse en Vlaamse meesters bij de vleet en indrukwekkende schilderijen (liefst twintig!) van Joseph Mallord William Turner, die Petworth geregeld bezocht. De North Gallery van Petworth House is een fenomenale kunstgalerij met schilderijen, antieke beelden en bustes. De laatste ruimte die je bezoekt, is de kapel: klein maar fijn.

De traphal is met zijn gigantische muur- en plafondschilderingen erg fotogeniek, maar waar die trap naartoe leidt, blijft een goed bewaard geheim. Enkel de gelijkvloerse vertrekken zijn voor het publiek toegankelijk.

Herten

Achter het huis liggen de keukens en de vertrekken van het huispersoneel – die kun je allemaal bezoeken. In een bijgebouwtje staat een antieke brandweerwagen. Als er vroeger brand uitbrak, waren velen op zichzelf aangewezen. Tenzij je de familie Percy was, een brandweerwagen kocht en je personeel opleidde om daarmee aan de slag te gaan.

En dan het landschapspark. Dat is zeker een wandeling waard en biedt je, hoe verder je van Petworth House wegwandelt, een steeds mooier uitzicht op dit indrukwekkende gebouw. In het park woont overigens de grootste roedel damherten van Engeland.

Vergeet na (ervoor kan ook) je bezoek aan Petworth House & Park niet even het stadje Petworth in te lopen. Er zijn in de gezellige straatjes veel galerieën, antiek- en brocantezaken en tearooms.

Petworth ligt op zo’n 165 kilometer of een kleine 2 uur rijden van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie