Alle schepsels groot en klein

Eind jaren ’80, begin jaren ’90 zaten Nederland en Vlaanderen aan hun tv-toestel gekluisterd voor de avonturen van James Herriot, de veearts. Sinds 2020 gebeurt hetzelfde met de remake van deze immens populaire tv-serie. Tijd om op stap te gaan in het echte decor van All Creatures Great and Small: Yorkshire!

Andere acteurs, andere decors, andere locaties en andere verhalen. Weinigen hadden gedacht dat ruim dertig jaar na de eerste serie Alle Schepsels Groot en Klein een remake veel kans zou maken. Maar zie! De nieuwe serie is minstens zo populair als de eerste en de Christmas specials (die had de eerste serie niet) zijn kijkcijferhits. 

Locaties 

De tv-series zijn gebaseerd op de boeken van James Alfred Wight (1916-1995), een veearts in Thirsk in Yorkshire die onder het pseudoniem James Herriot boeken schreef over de dingen die hij in zijn praktijk beleefde. Het huis waar Wight woonde en zijn praktijk had, is nu The World of James Herriot, een museum. Er is een televisiestudio nagebouwd waarin je je zo in de (eerste) televisieserie waant! 

Darrowby, het fictieve dorp van de tweede tv-serie, vind je in Grassington, in het hart van de Yorkshire Dales National Park. Daar vind je op het marktplein het hotel-restaurant The Devonshire, op televisie vertimmerd tot de pub The Drovers Arms, waar de veearts en de dorpelingen na hun dagtaak een pint komen drinken. Aan de andere kant van het plein herken je zo het huis van James Herriot himself: Skeldale House. Binnenkijken heeft geen zin (en is zelfs een beetje not done): alle binnenscènes zijn immers opgenomen in een tv-studio. 

Spring op het marktplein eens binnen in The Stripey Badger Bookshop. Ze hebben er boeken, dvd’s, kalenders, foto’s, posters en andere souvenirs voor de fans van de tv-serie! Je kunt er ook een boekje kopen met alle andere locaties van de tv-serie. (En in de tearoom next door: heerlijke cakes en koffies!) 

The World of James Herriot vind je in Thirsk, North Yorkshire. worldofjamesherriot.com 

Grassington ligt in the North York Moors National Park 

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie