Grootste spoorwegmuseum ter wereld

Hier en daar in Groot-Brittannië kun je wel een antieke trein bekijken, maar er is geen plek ter wereld waar er zoveel bij elkaar staan en waar rond die treinen zoveel is te doen, als in het National Railway Museum in York. Het NRM is een schitterende bestemming, ook met kinderen, en is helemaal gratis.

Het National Railway Museum is opgebouwd rond twee grote hallen. In de Great Hall staan tientallen locomotieven opgesteld rond een draaiplateau waarmee de toestellen van het ene spoor op het andere kunnen worden gezet. Naar sommige locomotieven mag je alleen maar kijken, andere mag je op of zelfs onder.

Veel nostalgie, maar ook veel hi-tech. Er staat een kopie op ware grootte van de Eurostar en je kunt mee op een virtuele rit met een Japanse hogesnelheidstrein.

Koninklijke treinstellen

In The Workshop kun je vanop een galerij zien hoe oude treinen worden gerestaureerd en onderhouden. The Warehouse is dan weer een magazijn waar duizenden voorwerpen staan opgestapeld die van ver of dichtbij iets met treinen en spoorwegen te maken hebben: oud meubilair uit een of andere trein, email informatieborden, spiegels, deuren, couverts, schaalmodellen, zelfs hele treincoupés kun je hier zien!

De tweede grote hall van het National Railway Museum is de Station Hall. Hier staan langs de perrons van een echte, oude stationshal (het vroegere goederenstation van York) nostalgische treinen geparkeerd. Pronkstuk hier zijn de (oude) treinstellen waarin de koninklijke familie reisde. Het zijn rijdende paleizen, met voor die tijd alle denkbare comfort. Er is veel pluche en leder, houten lambriseringen, zilverwerk, het koninklijke bed en bad.

Onthou dit: het National Railway Museum is zo groot en er is zo veel te zien dat je met een hele dag amper toekomt. Hoe los je dat op? Door een keertje terug te komen!

Het National Railway Museum in York bevindt zich op wandelafstand van het historische stadscentrum.

Geef een reactie