Op ontdekking in het… Discovery Museum!

Ga naar het Discovery Museum in Newcastle, neem je kids mee (als je die hebt) en je zult achterovervallen van wat je daar allemaal onder één dak te zien en te doen krijgt.

Je vindt het museum op wandelafstand van het stadscentrum. Het zit in een imposant rood-bakstenen gebouw uit de 19de-eeuw dat ooit dienst deed als een soort groothandelsmarkt. Het Discovery Museum heeft twaalf thematische afdelingen, die allemaal verbonden zijn met de plaatselijke geschiedenis.

Uitvinders bij de vleet

In de centrale hal wordt je aandacht meteen getrokken door de Turbinia, een proefschip uit 1894, ooit het snelste stoomschip ter wereld. Dankzij de uitvinding van de stoomturbine, waarvan je in Discovery tientallen toepassingen ziet, werd een bootreis naar de VS ingekort tot drie dagen!

Dat Tyneside een regio is die uitvinders heeft voortgebracht, blijkt ten overvloede in de expositie Tyneside Challenge op de eerste verdieping. Wie vond de ruitenwisser uit? Gladstone Adams! En wie de gloeilamp, twintig jaar voor Edison? Joseph Swan! En de stoomlocomotief? Vader en zoon Stephenson! Dan hebben we het nog niet over William Armstrong gehad, die zoveel uitvindingen op zijn palmares had dat men hem ‘de uitvinder van de 20ste eeuw’ noemde.

Scheepsbouw

De rivier Tyne heeft de wijde omgeving van Newcastle brood op de plank bezorgd. Op een indrukwekkende maquette kun je zien hoe de Tyne-oevers er zo’n honderd jaar geleden bij lagen, van Newcastle tot de monding in Tynemouth (waar je van de ferry bent gereden of er straks weer oprijdt). Op computers met aanraakschermen kun je beelden en geluiden van toen en nu oproepen.

Op deze afdeling krijgen de tientallen originele scheepsmaquettes duidelijk de meeste aandacht. Tyneside was decennialang het Mekka van de scheepsbouw. Het bekendste schip dat daar is gebouwd, was de Mauretania van de Cunard Line.

Het Discovery Museum heeft één afdeling waar je enkel onder begeleiding een kijkje kunt nemen: de Great Hall, helemaal onder de pannen. Deze prachtige zolder met kunstig ijzeren gebindte, met eikenhout beklede muren, blauwe tegels, een beschilderd houten plafond en achthoekige art deco-verlichtingarmaturen was destijds de grootste feestzaal van Newcastle.

Discovery Museum, Blandford Square, Newcastle, discoverymuseum.org.uk

Wil jij ook een bezoek brengen aan dit museum? Boek dan een MiniCruise naar Newcastle of kies voor een overtocht en neem je eigen auto mee.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie