Honderd jaar smullen bij Bettys

Groot-Brittannië heeft tearooms zat, maar waar zijn de thee en de koffie het lekkerst, is de keuze aan taartjes, cookies en scones het grootst en is de sfeer als honderd jaar geleden? Bij Bettys, misschien wel de bekendste tearoom van Engeland en dit jaar precies honderd jaar jong.

Bettys heeft vestigingen in York (twee zelfs!), Harrogate, Northallerton, Ilkley en in de heerlijke RHS-tuin Harlow Carr, allemaal in Yorkshire. Het verhaal van deze schitterende tearoom begint bij de Zwitserse banketbakker Frederick Belmont. Die hield het in 1907 in de Alpen voor bekeken en ging in Engeland zijn geluk zoeken. Hij belandde in Harrogate en besloot er een tearoom te beginnen. Hij noemde zijn zaak Bettys. Het verhaal gaat dat hij in Harrogate verliefd was geworden op een meisje dat Betty heette, maar dat helaas veel te vroeg stierf.

Lekker (ouderwets)

Dit jaar bestaat Bettys precies honderd jaar. Naar welke Bettys-vestiging je ook gaat, de gebakjes zijn er dezelfde (ze komen allemaal van de centrale Bettys-bakkerij in Harrogate), het retrosfeertje ook. Er is een zaalverantwoordelijke die je je tafeltje aanwijst, diensters met een wit schortje en een kroontje in het haar brengen de lekkernijen op tafel, een pianist speelt deuntjes uit vervlogen tijden en je eet met een zilveren bestek. De gebakjes worden op een karretje tot bij je tafel gereden.

Bij Bettys kun je traditionele zoetigheden krijgen (probeer zeker de Yorkshire Fat Rascal eens, of Yorkshire Curd Tart: verse kwarktaart met kruiden en rozijnen). Niet toevallig zijn er ook Zwitserse lekkernijen en die vind je echt alleen maar daar (en in Zwitserland, natuurlijk): Zwitserse chocoladetaart van pure chocolade, hazelnoten, amandelen en kirsch. Of Engadin Torte, een stukje overheerlijke taart, genoemd naar het Zwitserse kanton Engadin. Try it and you will love it!

www.bettys.co.uk

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie