Highland games met een koninklijk tintje

Braemar Gathering doedelzakspelers 

Jonge dansers in felle tartan-kleuren, brede mannen in kilt die boomstammen werpen en in het midden van het veld is er de tug of war-competitie; militairen die met touwtrekken hun krachten tonen. Dit jaar is het een speciale editie: de Royal Air Force bestaat 100 jaar. Tussen de activiteiten door marcheert de fanfare. De hoge tonen van de doedelzakken drijven weg over de bergen die het terrein omringen. Welkom op de Braemar Gathering!

Het echte Schotland-gevoel

Via de old militairy road rij ik Braemar binnen. Dit charmante dorp, gelegen in het hart van de Cairngorms, stroomt vandaag vol met toeschouwers voor de Braemar Gathering. Tussen de vele toeristen door lopen er uiteraard mannen in kilt. De stoere outfits maken de Schotland-experience compleet. Vind ik dan. Als groot supportster van de Schotse rok voor echte mannen.

Gezelligheid

Op het terrein waar de spelen worden gehouden is het een gezellige bedrijvigheid. Om de arena staan houten bankjes met een volledige bezetting in de loop van de dag. De toeschouwers bestaan uit gezinnen, toeristen, locals en de achterban van de deelnemers. De participanten moedigen elkaar onderling aan. De sfeer is gemoedelijk. En blijft dat ook, of ze nou winnen of niet.

Boomstamwerpen

Hare Majesteit

Dan, halverwege de middag, is het hoogtepunt waar iedereen op wacht. Queen Elizabeth II komt in haar Bentley het veld oprijden. Op het moment dat ze uitstapt, breekt de zon door. Ik vang alleen een glimp op van haar smaragdgroene mantelpak en hé, zie ik nou prins Charles daar? Eerbied voor de Koningin ademt door de arena wanneer iedereen opstaat tijdens God save the Queen, het Britse volkslied. Als de ceremoniële plechtigheden voorbij zijn, worden de spelen hervat. Na een uur is het weer tijd voor hare majesteit om Balmoral castle, haar zomerverblijf, op te zoeken. Als haar auto voorbij rijdt, zie ik een zwaaiende koningin met een gulle glimlach. Ook zij heeft genoten van de Gathering. Of waren het de kilts die zorgden voor haar blijdschap? Wie zal het zeggen…..

Mis het niet!

Deze Highland games in Braemar worden al 170 jaar bezocht door de royals. Wil je de Braemar Gathering en de Britse koninklijke leden niet missen volgend jaar? Vanaf november begint de kaartverkoop al. Het heeft al jaren achtereen niet geregend op de eerste zaterdag van september. Maar daag je liever het Schotse weer niet uit? Dan zijn er ook overdekte plaatsen die wel als eerste uitverkocht zijn. Dus bestel de kaarten op tijd.

Traditionele dans

Het stadje Braemar

Naast de Braemar Gathering is er meer te zien in dit historische dorp dat onder het graafschap Aberdeenshire valt. In het voorjaar van 2019 wordt het Highland Games Centre geopend voor wie meer over de geschiedenis wil weten. En aan de rand van het dorp, aan de rivier Dee, ligt Braemar castle. Het kasteel moet ik helaas aan me voorbij laten gaan vandaag.  Na deze volle dag moet ik nog anderhalf uur terug rijden naar Newtonmore, aan de westkant van de Cairngorms. Maar wel via een totaal geen vervelende weg. Ik rij over de A939 die bekend staat als de Snow Road Scenic Route. Een echte aanrader! De prachtige bergen trekken aan me voorbij. Anderhalf uur was nog een positieve schatting, want met de onderbrekingen voor het maken van foto’s doe ik er nog langzamer over. Maar is dat erg? Nee, niet in Schotland. Hier heb je geen haast. En vooral niet met dat uitzicht.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie