Staithes, parel van de Yorkshire kust

Staithes

Aan de kust van Yorkshire liggen meer pittoreske plaatsjes dan je in één postkaart kunt vatten. Laten we er eentje uitpikken: Staithes. Auto’s zijn er verboden maar zeemeeuwen helaas niet – zorg dat je een hoedje op je hoofd hebt!

Staithes ligt ten noorden van het bekendere Whitby en niet zo ver van Middlesborough – je moet het maar eens op een kaart bekijken. Je auto laat je achter bij een parkeerplaats buiten het dorpje: Staithes is voetgangersgebied.

Kleine huisjes, smalle en steile straatjes (met kinderkopjes waarop je je voeten kunt omslaan), een hoop gezelligheid. In Church Street staat Captain Cook’s Cottage: hier stond ooit een kruidenierswinkeltje waarin Cook op tienjarige leeftijd zijn eerste geld verdiende. Je vindt in Staithes wat kunstgaleries en souvenirwinkeltjes – hier en daar ook nog een authentiek winkeltje, maar die zijn aan het uitsterven.

Family Butchers Staithes

Uitzicht

Voor een van de mooiere uitzichten moet je halweg het dorp het brugje nemen over de rivier Staithes Beck en op de andere oever een eindje omhoog lopen. Draai je om: et voilà! Veel mooier wordt het vandaag niet meer.

Staithes Beck

Loop zeker ook in de richting van de Noordzee, tot waar je niet meer verder kunt. Hier, bij het haventje, zie je bijzondere, bruine rotsformaties, vissers die hun vangst aan wal hijsen of hun boot aan het schilderen zijn, en een pub. Bij mooi weer moet je  hier eens een drankje bestellen, op een bankje gaan zitten en kijken, kijken, kijken. Heerlijk!

Volgende keer vertel ik hier iets over een ander pittoresk plaatsje aan dat stukje kust van Yorkshire: Robin Hood’s Bay.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie