Hartlepool Maritime Experience: uniek maritiem openluchtmuseum

Hartlepool

Op een van mijn ritjes in de omgeving van Newcastle stuitte ik jaren geleden op Hartlepool. Een oude Engelse havenstad, die in de laatste jaren weer helemaal tot bloei is gekomen. Naast een nieuw winkelcentrum, is de haven nieuw leven ingeblazen. De haven is nu een unieke, toeristische attractie.

Hartlepool Maritime Experience

De haven van Hartlepool lag er na de sluiting van de mijnen verlaten bij. Het stadsbestuur zag dit met lede ogen aan en heeft met man en macht gewerkt om de haven nieuw leven in te blazen. Vandaag is the Hartlepool Maritime Experience een van de meest bezochte toeristische trekpleisters van de omgeving.

De historische haven van Hartlepool: Historic Quay

De oude kade werd, gebruikmakend van alle nieuwe snufjes, volledig nagebouwd. Je hoort er het ‘all on board’ van de bootsman, het ratelen van ankerkettingen en de kapitein die onderhandelt over een vracht. Het ruikt er naar kaneel en andere specerijen, olie en teer. Alles zoals het vroeger was. Je kunt zelfs ervaren hoe het leven er aan boord van een oorlogsschip aan toeging tijdens een spannende 3-d film.

De schepen aan de kade

Aan een kade horen schepen. H.M.S. Trincomalee werd in 1817 in Bombay gebouwd en heeft heel wat zeeën bevaren. Oorspronkelijk als postschip en later zelfs als oorlogsschip. Na een grondige renovatie ligt het zeilschip hier nu te pronken. Het zal je verbazen dat zo’n klein bootje zo’n bewogen leven achter zich heeft. Het schip is, tegen betaling, te bezoeken.

Een ander uniek schip is PSS (Paddelsteamer) Wingfield Castle, ooit ferry voor de rivier de Humber. Het voer jarenlang tussen de plaatsen Hull en New Holland en heeft miljoenen passagiers vervoerd. Na haar actieve leven werd het schip met veel passie gerestaureerd en is nu, gratis, te bezoeken. Wat een leven moeten de stokers in die gloeiendhete ketelruimtes hebben gehad!

Uniek dagje uit voor kinderen (en volwassenen)

Aan de kade ligt ook nog het museum dat helemaal gericht is op kinderen. Ze kunnen er van alles zelf doen en leren; touw knopen, de koers uitzetten aan de hand van de sterrenhemel en zeilen hijsen. En dan is er nog het speelplein met allerlei oude spelletjes waar jong en oud zich uit kan leven. Misschien is dit nog wel het leukste van het hele bezoek.

Wil je ook een keer Hartlepool bezoeken? Dit is een leuke dagtrip in combinatie met een stedentrip Newcastle. Een echte aanrader voor een leuk dagje uit.

STEDENTRIP NEWCASTLE ▸


Geef een reactie