Military Tattoo Edinburgh: wat een spektakel

Elk jaar in augustus staat de Schotse hoofdstad bol van de activiteiten. Het draait in augustus allemaal om cultuur in al zijn facetten. Theater, dans en muziek. Een van de grootste evenementen in Edinburgh is de Military Tattoo, ofwel de Militaire Taptoe.

Edinburgh Castle als unieke locatie

Bijna 10.000 bezoekers stromen 3 weken lang, elke avond, samen over de Royal Mile en wachten tot ze de Esplanade, het grote plein vóór Edinburgh Castle mogen betreden. In Nederland zou het ondenkbaar zijn. Zo’n grote menigte die keurig staat te wachten: geen geduw, getrek of gedrang. Uiteindelijk rustig voortlopend tot ze bij het laatste smalle stukje van de Royal Mile, via de controle, hun weg weten te vinden naar de hoge tribunes die op de Esplanade opgesteld staan.

Edinburgh Castle is mooi verlicht en na de introductie van de ‘speaker’ komt de eerste Pipes & Drumband, in vol ornaat over de smalle ophaalbrug van het kasteel, het plein opmarcheren. Kippenvel over je hele lichaam. Of je nu wel of niet houdt van die unieke doedelzak klank, het is zo indrukwekkend.

Military Tattoo Edinburgh

Hommage aan het Britse leger

Ooit begonnen als een muziekevenement van allerlei Britse militaire korpsen uit het alle delen van het Britse rijk, wordt tijdens de Taptoe ook regelmatig het optreden van het leger in het buitenland belicht. Een hommage aan de militairen die zich inzetten tijdens de diverse vredesmissies over de hele wereld. Ook hele speciale optredens van de zogenaamde drill-korpsen worden met luid gejuich begroet. In 2013 wordt dat weer het korps van de Noorse Garde. Een ander uniek corps, het Zwitserse Top Secret heeft al diverse keren zijn opwachting gemaakt.

Gegarandeerd kippenvel

Het mooiste en het meest indrukwekkend is het moment dat de ‘Lone Piper’ zijn solo speelt. Hoog boven op de kantelen van het kasteel staat hij volledig uitgelicht in het prachtige decor. Meteen daarna volgt het optreden van alle bands samen, The Massed Pipes and Drums. Honderden muzikanten in één keer op de esplanade die in hun bijzondere paradepas een van de mooiste muziekstukken voor de doedelzak spelen, Highland Cathedral, en het alom bekende Scotland the Brave. Niet alleen kippenvel, maar ook emotioneel. Menig traantje wordt er weggepinkt. Het is zo indrukwekkend. 10.000 bezoekers, muisstil, die enorme hoeveelheid muzikanten in hun gala-uniformen en de unieke klanken van doedelzakken en drums.

Bezoek zelf de Military Tattoo in Edinburgh

Een aanrader voor iedereen en een onvergetelijke ervaring. Wil je zelf een keer naar een Military Tattoo? Dan raad ik je aan om zo vroeg mogelijk je tickets te kopen en je stedentrip Edinburgh te boeken. Alle hotels zitten in deze periode snel vol.

STEDENTRIP EDINBURGH ▸


4 Reacties Schrijf een reactie

  1. Mijnheer, mevrouw,

    Graag zou ik nog eens terug kijken het Highland Cathedral waar die kleine drummer begint, daarna een enkele doedelzak speler en daarna alle korpsen tezamen.
    Hoop dat het mogelijk is mij dat door te geven.
    Bij voorbaat mijn dank.
    A,Goossens.

  2. met veel interesse over de Edinburgh tatoo gelezen, kaartjes zijn ook in Nederland te bestellen via www. Taptade.nl

Geef een reactie