Fietsen in Schotland – up & down…

Fietsen in Schotland

Fietsen in Schotland is wellicht niet het eerste waar wij “oerfietsers” aan denken. Het weer en de hoogteverschillen schrikken wellicht velen af. Ik geef toe: ik had zelf ook mijn twijfels… Voor degenen die een verblijf boeken in het Winnock hotel in Drymen of Lochend Chalets in Port of Menteith is het zeker de moeite waard om een dagje eropuit te trekken. Een dag op en om Loch Katrine in de populaire Trossachs is zeker een aanrader.

Fietsen in Schotland – Rondje Loch Katrine

Want Loch Katrine is uniek vanwege 2 redenen. Ten eerste om de klassieke stoomboot Sir Walter Scott die rondvaarten over het loch verzorgt. Ten tweede vanwege de mogelijkheid om een heerlijke fietstocht om het loch heen te maken. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Zo kwam ik ’s morgens aan bij het vertrekpunt van de dag, the Trossachs Pier. Wandelaars en fietsers bereiden zich voor op hun dagje Loch Katrine. Waar veel ouderen slechts heen en weer zullen varen om van het landschap en het prachtige klassieke schip te genieten zijn het vooral de fietsers die voor een gezellige drukte zorgen. Van fanatieke mountainbikers tot hele gezinnen die zich voorbereiden op een sportief dagje.

Zoals in mijn eerdere post te lezen is reizen wij deze zomer met een zoon van 4 jaar en een baby van 7 maanden. Normaal niet ideaal om mee te fietsen, de oudste kan namelijk niet zeer lang fietsen en de jongste kan nog niet recht opzitten. Bij KatrineWheelz is het mogelijk om voor schappelijke prijzen fietsen te huren. Het maakt niet uit hoe de gezinssamenstelling is want er is altijd wel een oplossing. Bij KatrineWheelz zijn ze overal op voorbereid. De oudste “hangt” bij mij aan de fiets door middel van een zogenaamde tag-on, de jongste zit in een karretje relaxed in z’n maxicosi achter de fiets van mama. Nog even een testrondje om te kijken of alles duidelijk is en goed werkt en we kunnen met fiets en al aan boord van de Sir Walter Scott.

De prachtige natuur in Schotland

Op de heenvaart word je getrakteerd op een tocht door de prachtige natuur. Als je mazzel hebt zie je nog een visarend of een hert. Wat je zeker zult zien zijn de grazende Hooglanders die in groepjes over de bergen lopen. Ook de kapitein staat open voor een praatje en laat kleine kinderen regelmatig helemaal alleen het schip besturen!

Varen op Loch Kathrine

Na de tocht van twee uur komen we aan in Stronachlachar, het beginpunt van onze fietstocht van 21 km. Het begin van de route is een beetje steiler en moet je wellicht even omhoog lopen (als je beenspieren het niet toelaten om te fietsen) maar het leuke is natuurlijk dat je eenmaal boven wordt getrakteerd op een heerlijke freeride naar beneden. Naarmate de route vordert worden de heuvels wat vriendelijker en is het een leuke tocht. Onderweg zijn er genoeg prachtige plekken voor een picknick of een rustpauze.

Ben je geen picknick type dan kun je jezelf trakteren op een lunch of een high tea (ligt eraan hoe snel je fietst) in het Brenachoile Cafe. Dit is dé ultieme relaxplek waar je je benen even rust kunt geven voordat je weer je hotel opzoekt.

Loch Katrine is met recht een experience… Zelf fietsen in Schotland? Boek dan een overtocht naar Engeland, vaar met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en na een uurtje rijden ben je al in Schotland!

OVERTOCHT NAAR ENGELAND ▸


Celest

Geplaatst door

Functie: Head of Campaign Management

4 Reacties Schrijf een reactie

  • Hi Jolanda,

   Wat heerlijk dat jullie in juni naar Schotland gaan. Je kunt je e-bike prima meenemen hoor. Het is wel belangrijk om even na te vragen bij de fietsenspecialist of je nog iets speciaals nodig hebt voor je oplader, of dat een reisstekker bijv. voldoende is.

   Groeten,
   Michelle

 1. Leuk verslag om te lezen, wij hebben deze tocht ook gemaakt , eerst de boot op en dan terug fietsen, heerlijke tocht.
  We gaan nu iedere keer als we er in de buurt zijn even langs bij Loch Katrine. Brenachoile Cafe is een heel goed punt om even wat te eten en te genieten van het mooie uitzicht.

  Ons vertrekpunt de eerste keer was Portnellan, de 2de keer Lochend Chalets en de laatste keer Edinburgh.

 2. Mooi reisverslag, bevat veel tips voor fietsers.
  Hier mijn reisverslag van enkele jaren geleden.
  We bezoeken al verschillende jaren Schotland in de vakantie.
  Enige jaren geleden hadden we als uitvalbasis Callander gekozen omdat het zo mooi centraal lag. Na o.a. Loch Ness en Balquidder (Rob Roy’s Graveyard) te hebben bezocht besloten we om Gretna Green en Glasgow te bezoeken. Op de terugweg begaf m’n TomTom het en zodoende kocht ik een landkaart bij een of ander benzine station. Op een gegeven moment moesten we ergens in een klein dorp rechtsaf slaan; maar Callander zou wel op bord worden aangegeven. Ik zei nog tegen mijn zoon van 10 op de achterbank; hou het even in de gaten als je de afslag ziet.
  We reden maar door en door maar geen afslag te zien (dacht ik).
  Op een gegeven moment na zo’n 20 km in een natuurgebied te hebben gereden komen we een backpacker tegen. Hij zei dat je op het eind bij Loch Lamond aankwam en dat er verder geen bebouwing was. Zegt m’n zoon opeens: ‘Maar ik heb de afslag wel gezien’; het bord stond achter een conifeer en was verder slecht te zien. Inmiddels begon het al schemer te worden en we reden dezelfde weg terug. We zagen intussen al diverse roofvogels rondvliegen waaronder valken en diverse uilen. Na 5 km gereden te hebben staan er ineens 3 reebokken op de weg.
  Wat zijn die beesten groot !!
  De grootste had wel een gewei van 1,5 meter en ze bleven ons heel rustig aankijken. Ik had intussen de motor al uit gezet om ze niet aan het schrikken te maken. Jammer genoeg had ik het fototoestel niet bij de had en durfde deze ook niet te pakken om de dieren niet weg te jagen. Na 5 minuten liep het drietal weer verder en konden wij de weg vervolgen. We waren net voordat het echt donker werd weer thuis.
  Zo zie je maar weer; een groot geluk bij een klein ongelukje.
  Als m’n TomTom het niet begeven had, hadden we dit niet meegemaakt.
  In het vervolg heb ik mijn fototoestel wel op scherp staan en onder handbereik. Dit is nog steeds de leukste vakantie-ervaring van ons en we hebben het er nog regelmatig over.

Geef een reactie