Chatham Historic Dockyard: ship ahoy!

In het noorden van Kent, zo’n 80 km of een uurtje rijden van de ferry in Dover, ligt Chatham. Daar, aan de oever van de rivier Medway, vind je een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van die regio: Chatham Historic Dockyard.

Een voormalige scheepswerf, inderdaad. Maar wat voor een! Vierhonderd jaar lang was Chatham de belangrijkste werf van de Britse Navy (vandaag is die rol weggelegd voor Portsmouth in Hampshire). Ruim vijfhonderd militaire schepen werden er gebouwd. De belangrijkste is ontegensprekelijk HMS Victory, waarmee Nelson in 1805 de Slag bij Tafalgar won. Chatham Dockyard was zo belangrijk dat de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter er in 1667 een aanval op uitvoerde. De Ruyter kon talrijke Engelse schepen op de Medway kelderen, maar slaagde er niet in de dokken en de scheepswerven te vernietigen.

Duikboot Ocelot

The Historic Dockyard – Oorlogsschepen en duikboten

Vandaag is een vijfde van de oorspronkelijke site van Chatham Dockyards een schitterende openluchtattractie waar je makkelijk een hele dag kunt zoek maken.

In oude loodsen zijn interessante maritieme musea ondergebracht en in de touwslagerij, die overigens nog steeds in gebruik is, kun je zien hoe touw wordt gemaakt. Om je een idee te geven: alleen al voor een schip als HMS Victory werd in Chatham 50 km touw geslagen!

HMS Gannet en The Big Store.

In The Big Store, de grootste loods van Chatham Historic Dockyard en een architecturaal pareltje, vind je onder meer een uitgebreide collectie reddingssloepen en een uitgebreid hoofdstuk over de zeereddingsdienst. Neem in The Big Store ook eens een kijkje op zolder – af te raden voor mensen met hoogtevrees!

Je kunt in Chatham ook echte schepen bezoeken (die daar gebouwd zijn): de 19de-eeuwse driemaster HMS Gannet, de 20ste-eeuwse destroyer HMS Cavalier en, misschien wel het spectaculairste schip dat je er kunt bezoeken: de duikboot Ocelot. Opletten dat je je hoofd niet stoot in zo’n claustrofobische onderzeeër!

Tip: probeer tegen openingstijd (10 uur) in Chatham te zijn, want er is zo veel te zien dat anders je dag te kort is.

Meer informatie: www.thedockyard.co.uk

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie