Volop cultuur in Newcastle

Bruggen over de Tyne - Newcastle

Newcastle is in elk jaargetijde een prima bestemming voor een stedentrip. Volop shoppen, drink net als de Geordies (inwoners van Newcastle) een echte Engelse pint, of bezoek een van de vele evenementen en festivals. Op cultureel gebied is er in Newcastle het nodige te zien en te doen. Wij vroegen travelbloggers na hun bezoek aan Newcastle om hun tips voor jou. De vijf leukste delen we uiteraard.

“Verliefd op de zeven bruggen” – blogster Annemerel

Het meest gefotografeerde stukje Newcastle is zonder enige twijfel de Quayside. Hier scheidt de rivier de Tyne de twee steden: Newcastle Upon Tyne en Gateshead. Over de rivier zijn 7 bruggen geplaatst. Alle bruggen hebben een totaal andere stijl.

Zo is de nieuwste brug (the Millennium Bridge) het modernst. Eens per dag gaat deze brug op bijzondere wijze open en maakt hij een knipoog naar alle toeschouwers. De Tyne Bridge is een andere opvallende brug. Deze wordt ook wel het zusje van de Sydney Harbour Bridge genoemd. Maar officieel is de Tyne Bridge ouder en kleiner. Andere must sees zijn de Swing Bridge (deze is niet meer in gebruik) en de High Level Bridge. De laatste is een 2-level brug waarover zowel treinen als auto’s rijden. Trust me: je raakt niet uitgekeken aan de Quayside!

BALTIC Museum in Newcastle

“Een absoluut hoogtepunt (zowel letterlijk als figuurlijk) is een bezoek aan het BALTIC Museum” – blogster Bianca Kramer

Het bekendste museum van Newcastle is het BALTIC Centre of Contemporary Art. Deze oude korenmolen is volledig gerenoveerd en inmiddels een museum voor Moderne Kunst. Er zijn wisselende tentoonstellingen te bezichtigen. Check http://www.balticmill.com/whats-on

Ben je net als ik dol op museumwinkels? Dan is de shop onderin het museum zeker een aanrader. Zoveel hebbedingen voor in huis, boeken, posters en kaarten. Pas op: voor je het weet geef je veel te veel geld uit.

Tijdens een museumbezoek moet je zeker de lift pakken naar de rooftop (dit kan gratis). Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Een absolute must. Liefhebbers van goede cuisine moeten zeker ook aanschuiven in het SIX Rooftop Restaurant. Deze is 7 dagen per week geopend voor een heerlijke lunch of diner.

Geïnteresseerd in muziek? Net naast het BALTIC ligt een heel bijzonder gebouw genaamd The Sage. Het is niet alleen fraai van buiten. De akoestiek schijnt fantastisch te zijn en vele bekende artiesten hebben hier al opgetreden.

Castle Keep

“Castle Keep is een stukje historie dat we graag wilden bewonderen”  blogster Marcella Molenaar

Newcastle dankt zijn naam aan Castle Keep, een kasteeltje midden in het centrum van Newcastle. Toen dit kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw noemde men het namelijk the New Castle. In eerste instantie was het kasteel gemaakt van hout. Pas een eeuw later werd een stevige fundering gebouwd. Tegenwoordig kun je het museum voor een paar pond bezoeken. Klim naar de top voor een schitterend uitzicht.

Grainger Market - Newcastle

“Grainger Marketeen gigantische overdekte markt die typisch Engels aan doet” – blogster Kirsten Spooren

Het historische hart van Newcastle is Grainger Town met als meest kenmerkende plek de Grainger Market. In een mooie oude hal vind je hier een typisch Engels marktje. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan: ouderwetse kleding, verse groenten en fruit, koekjes en thee… Je vindt van alles op deze markt. Liefhebbers kunnen zichzelf op een ouderwetse weegschaal laten wegen op dezelfde manier hoe groente, fruit, vlees en vis vroeger werd gewogen.

In de buurt van de markt vind je Grey Street met haar mooie victoriaanse gebouwen en aan het einde Grey’s Monument. Ook de Central Arcade (een klassiek oud winkelcentrum) is gelet op de architectuur een must-see.

Angel of the North - Newcastle

“Impressive: the Angel of the North. 20 meter hoog, 55 meter breed” – blogger Nick van Rookhuijzen

Niet alleen in de stad is het cultuur dat de klok slaat. Net buiten de stad vind je misschien wel het meest bekende beeld van de stad. Parijs heeft zijn Eiffeltoren, New York heeft the Statue of Liberty… Newcastle heeft de Angel of the North.

De Engel van het Noorden is een groot standbeeld dat zijn armen spreid. Het staat midden in het glooiende landschap net buiten de stad. Sinds 1994 verwelkomt deze engel de vele gasten die Newcastle bezoeken. Qua breedte is dit beeld zo groot als een Boeing. En twee keer zo groot als het Vrijheidsbeeld in New York. Je voelt je dus echt heel mini wanneer je aan de voet van deze Angel staat.

Ook zin in een stedentrip Newcastle?

STEDENTRIP NAAR NEWCASTLE ▸


Geef een reactie