Booth Museum: lekker ouderwets

Booth Museum

Belofte maakt schuld: ik vertel hier dus nog iets over Brighton. Niet over the usual suspects als de pier en het Royal Pavilion, maar over een schattig en heerlijk ouderwets museum waarvan weinigen zullen hebben gehoord: het Booth Museum of Natural History.

Hoe kom je er?

Je moet ervoor naar een buitenwijk van de stad, een flinke wandeling van ruim een halfuur. Onderweg kom je in stadsdelen waar haast geen toerist komt, maar die best aardig zijn. Het adres is Dyke Road, in het noordwesten van Brighton & Hove (zoals de stad officieel heet).

De geschiedenis

Het Booth Museum is genoemd naar Edward Booth (1840-1890), een taxidermist die op vogels jaagde om ze op te zetten. Die opgezette vogels kwamen vervolgens in erg natuurgetrouwe diorama’s terecht waarvan Booth er op den duur zoveel had, dat hij er in zijn tuin een museum voor moest bouwen. Het was 1874 en het Booth Museum of Natural History was een feit.

Booth mesuen

Roeiboot

Vandaag ziet het museum er nog grotendeels uit als toen. Driehonderd op elkaar gestapelde victoriaanse diorama’s met vogels waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. Er zijn ook ruim een half miljoen vlinders en insecten te zien, een uit de kluiten gewassen fossielencollectie én de gecamoufleerde roeiboot waarmee Booth in moerassige gebieden op vogeljacht ging.

Dat het allemaal zo heerlijk ouderwets is, maakt dit gratis toegankelijke museum tot een must. Hier en daar is toch de moderniteit binnengeslopen: via een app. bijvoorbeeld kun je bij heel wat diorama’s horen hoe die vogels in dat kastje zingen (of fluiten en roepen).

Meer informatie over het Booth Museum of Natural History vind je hier: https://brightonmuseums.org.uk/booth/

Brighton ligt (via de snelste weg, de snelweg dus) op een uur en veertig minuten rijden van de ferryterminal in Dover waar je kunt komen met de overtochten naar Dover met DFDS!

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie