Bedevaartsoord in Northumberland

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat in Groot-Brittannië een wet werd gestemd die vrouwen (beperkt) stemrecht gaf. De vrouwenrechtenactivisten van destijds staan weer helemaal in de belangstelling. Wist je dat een van de bekendste, Emily Davison, begraven ligt op een halfuurtje rijden van de ferryterminal in Newcastle?

Emily Davison (1872-1913). Misschien ken je haar van de film Suffragette van enkele jaren geleden. Zij was de activiste die zich in 1913 tijdens de paardenrennen van Epsom in Surrey voor het paard gooide van koning George V en daarbij om het leven kwam. Vijfduizend vrouwen woonden in Londen haar begrafenis bij, nog eens vijftigduizend stonden op straat om haar lijkkist te begroeten. Emily Davison werd begraven op de stemmige begraafplaats van St. Mary the Virgin in Morpeth, waar haar ouders vandaan waren. Op haar graf staat de lijfspreuk van de suffragettes: Deeds not words – Geen woorden maar daden.

Lintjes

Emily Davisons laatste rustplaats is altijd een bedevaartsoord geweest voor voorvechters van vrouwenrechten. Geregeld worden verse bloemen op haar graf gelegd en van overal ter wereld komen bezoekers er een groen-wit-paars lintje hangen (dat waren destijds de kleuren van de The National Woman’s Party).

In dezelfde context is er trouwens een nieuwe bezienswaardigheid bij, al moet je daarvoor wel helemaal naar Londen. Daar, in Parliament Square tegenover het Britse parlementsgebouw en vlak bij de Big Ben, is voor het eerst een standbeeld van een vrouw onthuld: dat van de suffragette Millicent Garrett Fawcett (1847-1929).

Wie over al die vrouwen een boek wil lezen: de boekwinkels liggen er tegenwoordig bij wijze van spreken vol van!

Morpeth ligt op 30 km of een halfuurtje rijden van de ferryterminal in North Shields. Je bereikt de ferryterminal vanuit Nederland eenvoudig via de overtocht IJmuiden – Newcastle.

Volgende keer neem ik jullie mee naar de mooiste burcht van Northumberland.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie