950 jaar Battle of Hastings

950 jaar Battle of Hastings

In oktober is het precies 950 jaar geleden dat de Normandiërs onder leiding van Willem de Veroveraar op een heuvelrug ten noorden van Hastings in East Sussex de Engelsen onder leiding van koning Harold een vernietigende slag toebrachten. De zogenaamde Battle of Hastings is een scharniermoment in de Britse geschiedenis en deze verjaardag is een reden om eens naar die regio te gaan.

Eerst een hardnekkig misverstand de wereld uit helpen. De Slag bij Hastings gebeurde niet in Hastings-aan-zee maar zo’n 10 kilometer landinwaarts, in een plaatsje dat men later toepasselijk Battle is gaan noemen. Nadat de Normandiërs op 28 september 1066 waren geland op de kust van Pevensey, vlak bij Hastings, leverden ze op 14 oktober zwaar slag met het leger van de Angelsaksische koning Harold. Toen die een pijl in zijn oog kreeg en stierf, was de oorlog voorbij. Die dag alleen zouden in Battle zevenduizend doden zijn gevallen.

Battle Abbey

Hastings 3

Op de plaats waar het allemaal gebeurde, werd een abdij gebouwd. Het hoogaltaar van de abdijkerk kwam precies op de plaats waar koning Harold het leven liet.

Battle Abbey is een bezoek meer dan waard. Er is een klein museum waar je onder meer een prima video kunt zien die je het hele verhaal vertelt. Daarna kun je met een voortreffelijke (Nederlandstalige!) audioguide het slagveld en de abdijruïne bezoeken. Een bezoek aan Battle Abbey zal je duidelijk maken hoe belangrijk de gebeurtenissen van 1066 zijn geweest voor de ontwikkeling van het moderne Groot-Brittannië.

1066 Country

Hastings 1

Het stukje East Sussex dat met de Slag bij Hastings te maken heeft, is men toepasselijk 1066 Country gaan noemen. Ga in die regio zeker ook Hastings zelf bezoeken. Vooral de oude stad is leuk, met zijn gezellige straatjes met originele winkeltjes en tearooms, zijn twee Victoriaanse liften (op de kliffen), de nethutten op het keienstrand en het onovertroffen Jerwood Gallery, een museum met hedendaagse kunst. De kasteelruïne van Pevensey leent zich tot een bezoek en in Battle, naast de abdij, moet je zeker even langsgaan in Yesterday’s World, een museum dat is volgestouwd met voorwerpen uit vervlogen tijden. Nostalgie troef daar! Ook zeker doen: de waterburcht Bodiam Castle.

Van de ferryterminal in Dover tot Battle is het ongeveer 90 kilometer rijden. Reken op anderhalf uur.

www.visit1066country.com

OVERTOCHTEN NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie