Kleurrijke seizoenen: herfst in Schotland

Herfst in Schotland

Schotland is een land van uitersten. Een zacht glooiend landschap naast hoge bergen, diepe dalen en rivieren die door het landschap kronkelen. Pittoreske dorpjes worden afgewisseld door steden als Edinburgh en Glasgow. Miljoenen witte schapen naast duizenden rode Schotse Hooglanders. En in elk seizoen in een andere kleur.

Winter

De Hooglanden zijn vooral wit van de sneeuw en de lage landen kleuren bruin en groen in allerlei schakeringen, afhankelijk van de ondergrond. De dorpen en steden staan vooral in het teken van Kerstmis met gouden en zilveren kerstballen, rode linten, veel dennengroen en twinkelende kerstverlichting.

Voorjaar

In april/mei staat ineens alles in bloei; krokussen, narcissen, tulpen, bloesembomen en natuurlijk het prille groen van de bomen en struiken. Als er dan nog wat sneeuw ligt komen de voorjaarskleuren nóg mooier tot uiting.

Zomer

In de dorpen staan de tuintjes er fleurig bij. Vooral de hanging baskets, waar Engeland en Schotland bekend om zijn, geven zelfs de meest grauwe gevel een vrolijk uiterlijk. Aan het einde van de zomer kleuren de heidevelden langzaam paars. Die paarse heide kan zelfs nog wel bloeien tot begin oktober.

Maar dan… de herfst!

De herfst in Schotland is schitterend. De vroege morgen begint met een streep witte mist over de groene velden. Het lijkt bijna of de rode, Schotse Hooglandrunderen zweven boven de grond. De berken tonen hun mooie zilveren bast met een kroon van felgele en gouden bladeren. De heidevelden worden langzaam roodbruin. En de loofbomen kleuren van een frêle rozerood, naar fel of donkerrood. De naaldbomen veranderen naar diepgroen. Foto’s van het prachtige kleurrijke herfstlandschap lijken wel gephotoshopt. Laat je na je herfstreis je Schotland foto’s zien, dan gelooft niemand dat het de echte kleuren zijn. Mooie gelegenheid om ze aan te raden het volgende jaar zelf te gaan kijken!

BEZOEK SCHOTLAND ▸


Geef een reactie