Walk on the pier – Eastbourne en Hastings

Eastbourne Pier

Twee pieren die de voorbije jaren door brand werden geteisterd, zijn sinds dit voorjaar gerestaureerd en weer open voor het publiek: Eastbourne Pier en Hastings Pier. Je kunt ze allebei vangen in een weekendtripje naar East Sussex.

Groot-Brittannië is een pierenland (ha!). Die mooie victoriaanse pieren zijn, als ze een beetje in ere worden gehouden, een lust voor het oog. Even wandelen tot waar je niet meer verder kunt, een frisse neus halen, de golven zien klotsen door de spleten in de plankenvloer, een bakje fish and chips halen, een ritje doen op de merry-go-round. Meer hoeft dat soms echt niet te zijn.

Brand!

Hastings Pier

Pieren zijn lastig te onderhouden en om een of andere reden vallen ze geregeld ten prooi aan vuur dat al of niet met opzet is aangemaakt. De pier van Herne Bay in Kent werd in 1978 vernield door een storm (alleen het laatste stukje staat er nog, eenzaam in zee). De West Pier in Brighton werd twee keer door brand geteisterd (in 2002 en 2003) en is nu een ruïne. Die van Hastings werd in 2010 bijna helemaal in de as gelegd en het eerste deel van de pier van Eastbourne viel in juli 2014 ten prooi aan brand.

Weer open

Hastings Pier

Over de pieren van Eastbourne en Hastings in East Sussex valt goed nieuws te melden! Ze zijn allebei sinds kort weer open. Bij gebrek aan financiële middelen is in Eastbourne van het afgebrande stuk enkel het loopvlak hersteld – de victoriaanse houten huisjes zijn weg. Er zit dus een gapend gat in de ooit zo elegante lijn van Eastbourne Pier, maar laat het een troost zijn dat je er weer kunt wandelen en zonnen en een ijsje eten.

In Hastings is eind april een compleet nieuwe pier open gegaan: modern design en sommige stukken zijn heropgebouwd met zwartgeblakerd hout van de oude pier. In het midden van de pier staat een bezoekerscentrum en op het dak een koffiebar-met-zonneterras. Het is er heerlijk toeven.

Hastings ligt op een klein anderhalf uur rijden van de ferryterminal in Dover, naar Eastbourne is het twee uur.

OVERTOCHTEN NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie