Onverwacht Chichester

Chichester

Ik moest laatst van het Zuid-Engelse Portsmouth naar Dover en had tijd zat. Dus dacht ik: laat ik, in plaats van over de snelweg en de ring om Londen te rushen, de slow way via Brighton en Hastings nemen. En zo kwam ik in Chichester in West Sussex terecht. Ongelooflijk wat dat stadje te bieden heeft!

De kathedraal

De kathedraal van Chichester

Een kathedraal bijvoorbeeld. Baken voor zeelui, maar ook een huis vol interessante kunstschatten. Dat komt omdat George Bell, die er van 1929 tot 1958 bisschop was, en Walter Hussey, deken van 1955 tot 1977, kunstliefhebbers waren en niet alleen moderne kunstwerken aankochten, maar ook hedendaagse kunstenaars opdrachten gaven.

Zo vind je in de kathedraal een glasraam van de wereldberoemde Russisch-Franse kunstenaar Marc Chagall en een fantastisch wandtapijt van de Duitse Ursula Benker-Schirmer.

Gustav Holst

Gustav Holst

Zo komt het dat de Amerikaanse componist Leonard Bernstein voor de kathedraal de Chichester Psalms schreef en dat zijn Britse collega Gustav Holst, bekend van zijn symfonisch werk The Planets, er begraven ligt.

Graaf en gravin van Arundel

Graaf en gravin van Arundel

In de kathedraal staat ook een ongelooflijk mooi grafmonument: dat van de graaf en gravin van Arundel, hand in hand en een beetje naar elkaar toe gekanteld. Dichter Philip Larkin schreef er An Arundel Tomb over, een gedicht dat inmiddels een klassieker is.

Pallant House Gallery

En nu we toch over onze oren in de (moderne) kunst zitten. Deken Walter Hussey was een echte kunstverzamelaar. Toen hij in 1977 met pensioen ging, schonk hij zijn volledige privécollectie aan een onafhankelijke stichting. Die collectie is nu te zien in Pallant House Gallery, een heerlijk museum met vooral moderne kunst in een historisch pand (met een mooie moderne uitbouw) in hartje Chichester.

The Novium

The Novium in Chichester

En als je dan nog niet moe gelopen bent: The Novium, eveneens in het hart van de stad, is een goed gemaakt museum dat de geschiedenis van stad en streek uit de doeken doet en dat is gebouwd op de restanten van een Romeins badhuis. Die restanten zijn mooi in het museum ingewerkt.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie